Předchozí 0076 Následující
str. 59

Otázky a odpovědi.

* Otisky stop, podkov, čertových kopýtek a pod. na kamenech. V oddílu Literatura upozornil jsem na knihu Max. Barucha, Bože stopki. Také v zemích českých vykládá si lid znamení na kamenech za stopy svaté a pod. Ukazují otisky stop sv. Vojtěcha, sv. Prokopa a čerta a pod. Ukazují stopy, kudy u Letoštice na Husárně kráčela Panna Maria Svatohorská do Sepekov a pod. Polský badatel žádá za materiál český. Prosíme tedy za odpovědi: 1. Co lid povídá o stopách na kamenech ve Vašem okolí? 2. Jak lid nazývá stopy a jak je vykládá? 3. Jsou to stopy uměle vytesané nebo náhodou vzniklé? 4. Pošlete perokresbu, nebo zdařilou fotografii, s rozměry připojenými.    Č. Zíbrt.
* Pověst o věčném židu. (Odpověď Českému Lidu r. XVII. čís. 5. str. 250.) Asi před 50 lety slyšel jsem na přástvě mimo jiné pověst o věčném židu. Když byl Pán Ježíš od židů v zahradě jetsemanské jat a na smrt odsouzen, vložili těžký kříž na ramena Ježíšova, aby si ho až na horu Kalvárii donesl. Kříž byl těžký, že pod ním Ježíš až na zem padal. I chtěl si na té bolestné cestě trocha poodpočinouti u domku jednoho žida a žid ten byl švec. Švec ten dívaje se na zástup lidu za Ježíšem k ukřižování jdoucím a vida, že si zde chce Ježíš odpočinouti, aby se jeho katanům zachoval, chopil svůj potěh a odháněl Ježíše od svého domku pryč, aby se ani nezastavil a rychle k popravě kráčel bez odpočinutí. Pán Ježíš vida svou naději na odpočinek zmařenou, pohledl útrpně, ale také káravě na žida a hlavou proti němu zakýval, jako by řekl: »Ty, ty, ty, tulákem a poběhlíkem budiž na zemi, nikde nebudeš míti stání ani žáného odpočinutí.« Dáleji potkali sedláka Simona Girenej-ského a ten z outrpnosti pomohl Ježíši kříž nésti. Ale židovský švec, jakoby se byl Ježíže ulekl, když ho odehnal, obrátil se a utíkal v opačnou stranu od domova, jak byl neustrojen s vlasy a vousy rozcuchanými, s rukávy špinavé košile vyhrnutými přes lokte, v usmolených kalhotech s roztrhanou zástěrou a utíkal pryč a pryč pořád dál a dále do světa a více se nazpátek nevrátil, ale běhá a spěchá tak bez odpočinutí sem a tam, nikde nemá místa stálého a tak že bude po světě běhat až do soudného dne. Na mnoha místech viděli prý lidé věčného žida spěchati přes hory a doly, přes lesy a skály, přes trní a kameny, bad* pod zemí neb nad zemí, v povětří a než všecky země a moře přeběhá, dlouho to bude trvat;. Věžně. O splašeném, potrhlém člověku říkají: »Běhá jako věčný žid!«    Jan E. Konopas, rolník v Sudoměři.

* „ Heftika". Tak nazývá lid podkrkonošský souchotiny. 0 souchotináři říká se : »To je ten heftíkář«. (Jilemnice). Julie H. Gassnerová.

* »Kopno". Lidový -výraz, obvyklý na Jileraničku a na horách. Značí tolik, co sucho, be/, bláta. Kde je znám? (Jilemnice.)    Táž.

* Statek a lidové stavby. (Arch. V. R.) Nejdříve prohlédněte Český Lid posavadní ročníky, články, vyobrazení i referáty. Dále: Das Bauernhaus


Předchozí   Následující