Předchozí 0094 Následující
str. 77

určitě, že to bylo napodobení nezbedného klučiny, který poskakuje v taktu okolo tanečních párků na 1. 31., kde Wohlgemuth znázornil židovský tanec kolem zlatého telete. Také postavy tančících žen na tomto obrázku poskytly umělci Zvíkovskému vhodné motivy krojové a pohyby taneční. Skoro totožná je posice bubeníka a pištce ze Zvíkova se živými, povzbuzujícími pohyby hudebníků na rytině Wohlgemuthově. Úprava šatu ženskéko, svrchního i spodního, pozdvižená ruka zpěvem rozjařeného tanečníka, jakož i pohyb jeho nohy, pošoupnuté do zadu v prvním páru shodují se vzájemně na obou kresbách. Malba na Zvíkově odchyluje se ovšem krojem, oblíbeným u Cechů ve druhé polovici věku XV., zejména pečlivou, až tenkráte u Čechů příslovečnou úpravou vlasů, přiléhavými nohavicemi, úzkými, až na ně horlili mravokárci.


Č. 5. Vyobrazení zakletých tanečníků na Zvíkově, obnovené od Petra Maixnera. (Část dolejší stěny.)

Také druhý pár tanečníků až na krojové zvláštnosti neliší se ničím na obou kresbách. Srv. pohyby rukou, posun nohou, zvláště záhyby sukně svrchní napřed. Oba tanečníci mají levou nohu pošinutou ku předu a stejným posunem levé ruky provázejí buď zvuky hudební neb refrain taneční písně, nebo snad rozprávku s tanečnicí. Tato má na obou kresbách šat podkasaný a skoro stejně upravený, řasnatý záhyb ze předu.

Třetí pár tanečníků na Zvíkově shoduje se s třetím párem na rytině Grieningerově. Zejména tanečnice na obou kresbách má ruku pravou spuštěnu u mírném záhybu po boku a šat stejně upraven, vykrojen, ze spodu rouchem zahalená ňadra.

Čtvrtý pár Zvíkovský shoduje se opět úplně se čtvrtým párem na rytině Wohlgemuthově. Prozrazuje to při vdané tanečnici stejná úprava čepce, otočeného podle tehdejší mody, šatkou. Shoduje se stejná posice pravé ruky, podle mody taneční přidržené k sukni ze předu, loktem při-


Předchozí   Následující