Předchozí 0097 Následující
str. 80
Dr. Čeněk Zíbrt:

Filipa Friebecka dopisy o Hanácích r. 1778

Max. Šimkovi a jich zneužití v díle: Schlözer, Briefwechsel 1780.

I.

Známý jest spor o původ dopisů piaristy Max. Široka (Schimek), pro-fessora češtiny na vojenské akademii ve Vídeňském Novém Městě,

0 Hanácích slavnému historikovi Aug. Ludv. Schlözrovi, otištěných v jeho sbírce listů po němečku.*) D'Elvert i jiní otiskují podezření, že Šimek těžil bez udání pramene z latinsko-německých dopisů, které mu posílal z Olomouce kaplan u sv. Maurice Filip Friebeck (* 1728 — f 1802), horlivý sběratel památek. Kdo a jak o tomto sporu psali, nás nezajímá. Chceme pouze v Českém Lidu zachovati i doslovné znění listů Friebeckových

1 doslovný text, jak jich využitkoval Max Šimek v dopisu Schlözrovi o Hanácích.

V bibliothece Musea království Českého pod signaturou VI. B. 32. chová se opis dopisů Friebeckových, folio, 6. 1. s nadpisem: Auszug aus des Abbe Philipp Friebeck Briefen de dato Olmütz 7, 10, 13, 16, 19 und 22 December 1778 an den Piaristen Maximilian Schimek nach Wienerisch-Neustadt geschrieben: »De Hanatis.« Na konci výslovně se připomíná s výčitkou netajenou, že Šimek bez udání Friebeekovy pomoci otiskl hlavní podstatu dopisů, místy doslovně, v Schlozerově uvedené knize.**)

1. dopis uvažuje o vzniku názvu Hanáci (Hanatae.) Jmenují-li se podle řeky Hané nebo spíše Haná podle Hanáků. Uvádí se rukopis (!) z první polovice XV. století Jana Altheimera, děkana chrámu u sv. Václava v Olomouci, kde by byly nejstarší zprávy o Hanácích a o původu jejich jména, s dodatky hraběte Frant. Gianiniho ze začátku věku XVII., barona Petrasche. Velebí se vznešenost, sláva hanáckého kmene.

2. dopis líčí mravy, [ ovahu, obyčeje pohodlného, vážného Hanáka, jeho zbožnost, jeho zevnějšek, kroje. Opět připojeny jsou úvahy o původu a vznešenosti Hanáků.

3. dopis obsahuje vedle jiného doklad z Ulmannovy knihy Alt-Mähren o řeči, mravech a povaze Hanáků.

4. dopis o řece Hané, o poloze a úrodnosti půdy, o lásce k Hané, o práci polní i domácí, o hospodářství a zemědělství, o Hanákovi-vojákovi a pod.


*) Von den Hanacken in Mähren. Aug. Ludwig Schlözers Briefwechsel meist historischen und politischen Inhalts. Siebender Theil, Heft XXXVII—XLII, 1780, b. Göttingen, 1780, str. 220-7, No. 41.
**) N. B. Aus diesen Briefen entstand des Schimeks Abhandlung von den Hanaken in Mähren, die Schlözer dem VII. Theile XL. Hefte seines Briefwechsels 1780, S. 220-227 eingeschaltet hat. Wer sich die Mühe nimmt, und hält sie damit zusammen, so kömmt er auf das unverschämte Plagiat. Diese Abhandlung verdienete in der böhmischen Litteratur recensiret zu werden.

Předchozí   Následující