Předchozí 0139 Následující
str. 120

Než však ještě nejhlavnější základ našeho budoucího zachování a slibu nám schází, totiž: »Božské požehnání«. Pročež otcové duchovní!, žádáme Vás, byste do chrámu Páně nás vedli, a nám u Boha všemohoucího a dobrotivého vyprosili, by zachoval nám krále Ferdinanda, požehnal naši milou vlasť v svatém pokoji; by zachoval nám milostivého knížete pána a jeho celou rodinu, a popřál nám, bysme všichni v tom ještě pro nás neobyčejném stavu v blíženské lásce setrvali, šťastni a blaženi byli!' Ať se nyní pozdvihne tento praporec vlastenecký a svým vlaním krášlí nám cestu do chrámu Páně, kde srdečné díky vzdávati chceme za dar a klenot konstituce.

S jakým účinkem se ta řeč potkala, o tom svědčí připiš zaslaný do Písku krajskému hejtmanovi baronu Schrenkovi, jejž jménem poddaných sepsal Matěj Racek, rychtář Kosteleck ý.

Wele-Slawny Cjs: Král: Kragsky Auřade! Wysoce Rozeny Pane a Pane z Ssrenků Wasse Důstognost Kr: Kragského Hegtmanstvj. Ta radost, která nás včera t. j. 23. Března b. r. dogala, nedala nám ustáti; a protož z gitra, gak jenom raní zář osvěcovala hory, powstali srně s chvátánjm by sme Wám, Wasse kr: Kragská Důstognosti obgewyli, gaké dogemné cyty radosti okusyli poddaní Panství Worlíckého, gakož i wesskere vůkolí tamnegssich panstvích, nebo: Gak se roznesla pověst, že Páni Měsstanowe' Prahsstj na Geho Cjs: Králówskau Magestatnost o Constitucy prosbu zanesli, a této prosbě, že se má zadost státi; tak byl každý radostj naplněn. Sotva že se od Nasseho nám draze Milowaného Pána Wrchnjho malé pokynutj stalo, že se bude pro lepssi pochopenj, Rychtářům a končelům Panstvj Worlíckého »Co slowo Constituce znamená« vykládat, hrnul se lid rozličnyho stawu a znamenitých Osob negen z Panstvj Worlíckého,. ale ze wssech stran, gako hladowe wčeli k medu do Worlíckého Zámku,. a každý dychtiwě očekáwal wyklad toho slowa »Constituce«. A Hle: nenadále wystaupyl Náš draze nám Milowany Pán Wrchnj Joz: Perwolf na stupeň k tomu okrássleny, počal hlasitě a dogemně ke wssemu shromáž-děnj o Slawne Constitucy, gegim půwodu, aučinku a prospěchu pro blaho, poddaných, a občanů země České mluwyti. Geho slowa, který ze srdce láskau plápolagjcyho co med k wčelám prsseli, přilnuli každymu na srdce a ozýwal se w každým poslauchači ten radostny cit wesskerého blaha,., které nám Nasse Milostiwá Wláda Země Pan Ferdinand Cjs: a Král země České na přimlmvu Panů Stawů u Wyšssjch Úřadů gakož i Pánů Měss-tanů Prahskych země České skrze Constituej uděliti Ráčil. Po onom výkladu, když poslauchači dosti zřegmě to slowo Constituce seznali, zasel geg každý do srdce swého w drahý klenot, a ubyrali se wssicknj gednjnx cwálem s národnjm Praporcem a hudbau do Chrámu Páně, by od Neg-wyšssjho, který na wsete semeno, máli užitek přinést, požehnanau rosu, dáwá, tež k tomu požehnánj duchownjho přigali, a po obdrženém pože-hnánj, plesal každý radostí spěchage do Hostince, by mohl geden druhymu swe srozuměnj a pochopenj Constituce sděliti. Gesstě před Hostincem, shromáždil se sprostěgssj lid, a Náš tak draze milowany Pan Wrchnj gakožto pečliwj Otec wykládal poznowu onau Constituci w řeči obecnfgssi.


Předchozí   Následující