Předchozí 0178 Následující
str. 159

Otázky a odpovědi.

* Stopy Panny Marie a čeria. V G e kove (okr. nasavrcký) několik kroků od hospody u cesty je veliký žulový balvan, na jehož hoření straně je podlouhlá, nepříliš hluboká prohlubinka. Lidé říkají, že je to stopa Panny Marie. Když ještě kamení bylo měkké, šla Panna Maria tudy, a v balvanu zůstal otisk její nohy. Jdou-li přes Gekov procesí na pout, u balvanu se modlí; někteří poutníci nalévají do prohlubiny vody a vymývají si pak touto oči. Věří, že voda uchrání je bolesti očí. (Podrobnější popis balvanu přinesla »Živa« od V. Kuťáka.) — Jižně od Habrů (okres habrský) je kopec zvaný »Peklo«. Na vršku jeho je veliký balvan a v něm tři hluboké díry. Čert nesl balvan tento nabodnutý na vidlích. Nemoha ho unésti, odpočíval na kopci. V tom zakokrhali kohouti; čert se lekl, vytrhl vidle z balvanu a zmizel. Odtud kopec sluje »peklo«, díry v balvanu jsou stopy po vidlích.    Otakar Svoboda.

Časové zprávy.

f Matouš Václavek, ředitel škol na Vsetíně, zasloužilý spisovatel v oboru vlastivědy moravské, vážený a horlivý náš spolupracovník, zemřel dne 3. prosince 1908 ve věku 66 let. Budiž mu zachována vděčná a věčná paměť!

* Přednášky o kulturních dějinách na české universitě v zimním semestru 1908—9. Za hojného účastenství Dr. G. Zíbrt vykládá: 1. Filosofie historie a moderní theorie dějepisného studia se zřetelem ke studiu kulturně-historickému. 2. IVšeobecná historie kulturní. I. Začátky civilisace. Kmenové primitivní. Národové kulturní.

Směs.

* Kmotrovská cedule s Chrudimská. Zajímavé pozvání za kmotra uvádím dle originálu z konce XVIII. věku: »Pokoj v Kristu vinšovaný budiž se všechněmi vámi! Mně zvláště vážený pane kmotře! Tajiti toho dé'e nemohu, kterak Pán Bůh všemohoucí na nás manžele vzpomenouti a nám na tento bídný svět dcerušku dáti jest ráčil, z čehož budiž jeho svaté jméno pochváleno! Starajíce se pak my, jakožto křesťané, jak by to nemluvňátko křtu sv. dojíti a v knize života věčného zapsáno býti mohlo, pročež nejmilostivější pane kmotře! Za to vás žádáme skrze lásku křesťanskou, abyste sobě neobtěžoval tomu nemluvňátku dnešního dne při přijetí křtu sv. v chrámu Páně vejvanovském za jednoho rukojmí se představiti. Za kteroužto lásku křesťanskou Pán Bůh račiž vám sám hojným odměiutelem býti, jak podle těla zde časně, tak podle duše někdy v nebi


Předchozí   Následující