Předchozí 0210 Následující
str. 191

blíže u dveří); s druhé strany dveří asi proti čertu stál kat. Se svého vykázaného místa čert po chvilkách vybíhal a prováděl při hře i před ní různé >legrace« pro obveselení diváků, takže někdy i herce rozesmál a přivedl z konceptu. Tak na př. ob čas udělal nějaký kotrmelec, nebo přistoupil k hodinám a vidlicemi sledoval pohyb kyvadla, posunky se vysmíval nebo divil jeho chodu, nebo štáral vidlicemi v troubě po pokrmech; našel-li tam nějaké jídlo, vytáhl je a hlavou a rukama se potichu dorozumíval s hospodyní, smí-li to snísti; nikdy však z toho nejedl, ale zase pokrm zandal. Vůbec různými po-kušitelskými nápady, prováděnými u různých domácích .věcí a zařízení bavil sebe i diváky při hře. Před svými výstupy však vracel se na své vykázané místo u dveří. Žádný z ostatních herců mimo hru se svého místa nevykročil.)

(Napřed vstoupil do světnice Theofil a za ním ostatní herci.)

Theofil měl obyčejné černé šaty, přes prsa od levého ramene k pravému Boku červenobílou šerpu, na boku svázanou v mašli s dlouhými (asi 30 cm.) visacími konci, vojenský pás, úřednickou šavli, na níž navlečena (na rukověti) korunka pro Dorotku, celá polepená žlutým pozlátkem bez jakékoli jiné ozdoby, za pravým uchem brkové péro, na hlavě dvourohý úřednický klobouk (posazený jedním rohem nad obličej), za ním na levé straně přišit chochol ze srpovitých kohoutích per černých a dvou bílých.

Krále představoval člověk veliký a silný; měl na sobě bílou ženskou sukni s krajkami (cokny), sáhající až k zemi, bílou mužskou košili se žehlenou (na tuho) náprsenkou, širokými manžety a ležatým límcem, pod nímž položena a pod bradou v mašli uvázána široká červená vázanka s dlouhými, širokými cípy, na nichž po stranách vyšity žluté prýmky. Košile visela přes sukni a byla přitažena k tělu širokým pásem se sponkou vpředu (na břiše), polepeným žlutým pozlátkem. Za pásem u levého boku zastrčena krátká šavle, podobná lesnickému tesáku. Na prsou připevněn a za pásem zastrčen pohanský znak (pestrá směs živočišných podob: člověka, čtyrnožce a ptáka z lepenky, nikoli

malovaný, ale vystříhanými různobarevnými papírky polepený tak, aby jimi znázorněny byly části hlavy živočišné). S rameno u visel králi popelavý nebo zelenavý pláštík, podobný pelerině u ha-veloku. Plášť sepjat u límce na prsou řetězovou, žlutě pozlátkovou sponkou s přaskou. Na hlavě měl korunu z lepenky s vystříhanými cípy, celou polepenou žlutým pozlátkem a pohanskými znaky, vystříhanými a složenými z bílého pozlátkového papíru a různobarevných papírků. V pravé ruce držel král žezlo dřevěné, polepené žlutým pozlátkem. (Žezlo: jednoduchá hůl bez ozdob, hladká, u tenkého konce as 6/4cm., u druhého konce as S1^ cm. v průměru. Na tlustším konci koule o průměru asi 5 cm. Celé žezlo dlouhé asi 52 cm.)

Rytíř měl: na prsou a zádech brnění z lepenky, polepené stříbrným pozlátkem, přes ně na ramenou přehozený černý pláštík (ženskou pelerinu), vysoké černé holeně s nákolennicemi, udělané z lepenky a polepené voskovaným plátnem, nebo »koženým« papírem, »stříbrnou« přilbu (helmu) s mřížovaným »stříbrným« hledím, dlouhou úřednickou šavli za vojenským pásem. Kalhoty a kabát (vyčnívají jen rukávy) jakékoli tmavé.

Anděl čím menší, tím lepší. Představovalo jej 12—131eté děvče, oděné v bílé, ženské týlové šaty (»od těla« =; volné v pasu a svisle skládané »sámky«), jako družička. Mimo to: bílé střevíce, na zádech od ramenou až po boky bílá křídla z lepenky, polepená peřím, na krku krajkový krejzlík, na němž me-dailka, zavěšena na žlutém řetízku od krku. Okolo pasu šerpičku ze žlutavého týlu s lesklými perličkami, v předu (na břiše) svázanou v malou mašličku, bílé rukavičky až k lokti, vlasy zapletené do věnečku (pletence široké o osmi pramíncích), ve vlasech zatknut kruh světcův ze žlutého, lesklého drátu průměru as l/2 cm., posázený sedmi »stříbrnými« hvězdičkami. V pravé ruce košíček »pozlacený«, vyplněný strojenými růžemi. Dorotka, štíhlá dívka as 15 -16ietá, oděná též v bílé ženské týlové šaty (»k tělu«) jako družička. Od pravého ramene k levému boku růžová týlová šerpa s přeloženými (sešitými) konci, skríženými jako dlaně. Vlasy má upravené jako »anděl«: zapletené do věnečku


Předchozí   Následující