Předchozí 0264 Následující
str. 245

Lidové písně v novém zpěvníku školském Dědictví Komenského.*)

Úmysl Dědictví Komenského vydati sbírku nejlepších písní pro hudební výchovu mládeže a lidu došel všeobecného souhlasu; rovněž i podrobnější rozvrh projektované sbírky schválen byl skoro jednomyslně na schůzi interesentů a znalců, pořádané D. K. 1. listop. 1908.

Aby bylo úplně jasno, co chceme a jak si sbírku představujeme, vytýkáme tyto hlavní body:

1. Nechceme zvláště komponovaných písní pro školu, kteréž, byt byly napsány nejlepšími umělci (na př. Bendlovy »Skřivánčí písně«), nezapřou na sobě znamení a následky tendence. Pravda ovšem, že »v tom, jak se dovede omeziti, poznáváme mistra«, ale omezení umělcovo nesmí býti vynuceno požadavky mimo umění ležícími, na př. didaktickými.

Neuznáváme, že by pro uměleckou výchovu bylo třeba zvláštního umění »ad usům delphini« — školního — jež zklamalo a zklame i v nejzdařilejších produktech; proto pomíjíme umělých písní pro školu a děti napsaných, pokud nemají skutečného posvěcení uměleckého.

Neuznáváme, proč by neměly býti dětem otevřeny poklady písní, jež nám dali největší mistři hudební a duše lidu. Chceme tedy z tohoto pokladu písní již existujících vybrati perličky a perly přístupné srdci, duši a dojista i hrdlu mládeže, jejíž srdce i duši by krášlily á vzdělávaly, probouzejíce a živíce lásku, zájem a pochopení pro veliké umění hudební, a jejíž technický výcvik zpěvní by zdůvodňovaly, oslazovaly a podněcovaly.

Chceme podati školám našim a pořadatelům zábav lidových a besídek mládeže škole odrostlé levný, bohatý, kritický výběr nejlepších písní umělých (klasických i moderních — domácích i cizích) a lidových (českých, moravských, slovenských, slovanských a cizích).

2. Písně budou vydány pokud možno v původním znění, tedy jednohlasé písně nebudou snad »ad usům scholarum« — aby hověly přebytečnému pěstování školních dvojzpěvů a trojzpěvů — upravovány pro 2 až 3 hlasy bez průvodu, nýbrž ponechány budou, jak byly myšleny skladatelem; dvojhlasé a vícehlasé skladby rovněž budou ponechány v původním znění a úpravě. (Racionelním cvičením hlasů dětských a omezením obligátního stálého zpěvu vícehlasého na vyšších stupních možno dostáti mnohem větším požadavkům přednesu jednohlasé melodie. Kde jde učiteli jen o souzvuk dětského sboru, tam výcvik hlasu a přednesu se zanedbává.)

Lidová píseň bude ponechána v původním znění zpěvní části, průvod bude slohový: t. j. úměrný rázu, době a stylu písně i jojímu původu (vzniku; na př. písně, jež vznikly z hudby instrumentální, budou provozeny


*) Jménem Dědictví Komenského žádají za uveřejnění tohoto prohlášení: J. Tůma, starosta. Lad. Horák, jednatel. Konr. Pospíšil, sběratel. Pozn. red.

Předchozí   Následující