Předchozí 0274 Následující
str. 255

Potvorný srnec s fedrpušem r. 1580.

Unikát literatury české. S 1 vyobrazením.

V Čas. Č. Mus. 1908, str. 101 pod č. 343 podává zprávu Dr. G. Zíbrt o zajímavém letáku jednolistovém, který byl vydán v Praze r. 1584) a chován jest jako vzácný unikát ve sborníku V. Dobřenského na Strahově, kdež laskavostí p. bibliothekáře Gyr. Straky okreslil obrázek z unikátu pro »Český Lid» p. PhC. Ant. Do-lenský.

Kniha má název : 0 jednom potvor-ném srnci a prvé nikdá neslejchaném, kterémužto městě Memingu u Jana Meyra v hostinském domu u zlatého jelena, tohoto spůsobu, jakž malováno spatřuješ, třetího léta po svržení prvních růž-kův s jinými v nově vyrostlými malými růžky peří narostlo, tím spůsobem, jakž nyní někteří obyčejně fedrpuš nosí. Kteréhožto srnce až posavad živého chovají a lidem ho spatřovati dopouštějí. Léta (15)80, 17. dne měsíce srpna. (Vy-yobrazení srnce.) Incipit: Vědomé to jest každému .... Protož nám se modliti sluší, bychom ušli pomsty Boží. To též znamená srnec tento, v své podobě mějmež za to, na jehož hlavě předivně fedrpuš vzrostl potvorně. Svět pak v hříších potopený, rušíc božská přikázání, zázrakův božských nešetří, v nebi, v zemi, v povětří. Protož Bůh brzy a v náhle hrozně svět trestati bude. 1581.


Potvorný srnecs fedrpušem r. 1580. Kreslil podle originálu Ant. Dolenský.

Směs.

* Baráčníci re službách lidovědy české. Za hojného účastenství konal so v září 1908 mimořádný sjezd Českého Baráčnictva, řízený rychtářem Veleobce Frant. Pošmourným. Vedle Dr. Baxy promluvil významnou řeč o budoucí práci red. Eman Beneš-Malostranský. Doporučil, aby se Baráčníci sevřeli v pevnou organisaci, aby pořádali lidové slavnosti dle zvyků a obyčejů starodávných, aby pořádali národopisné přednášky, kursy vzdělávací, podporovali literaturu udržováním knihoven, zaváděli pěkný, národní kroj, podporovali české menšiny. Úkoly to jistě chvályhodné! Všímáme si jak red. Beneš odůvodnil, co se bezděky týká programu Českého Lidu: »Již v roce 1892 vypracovali jsme společně s Guthem jakýsi program, který, so vztahoval k organisování obcí baráônických a jich činnosti na poli národopisném. Ku řádnému stanovení tohoto a k provádění téhož


Předchozí   Následující