Předchozí 0304 Následující
str. 285

ale pro Vaše dítky k čtení a pro ukrácení jich času. Aby zas mé nepřátele neřekli jako prv, že ty, jak nábožné tak i jiné rozličné písně a spisy, které ná jméno mé vyšly, slepý Kuba skládal a pan učitel ostatní sestavil, já že se jen jako páv s pěkným, ale cizím peřím chlubím, tak jsem dal oběma vale, aby také to křivé podezření odpadlo. Teď stojíme na pevné a svobodné noze, nepřátele nám nic neuškodili. Vy, kteří jste byli semnou prv dobře, milujte mne a já Vás. Matěj Racek.

Podáváme ukázku z Oddělení IV. Po dlouhém rozmlouvání přišla noc ; Dědeček a Honzíček položil se každý do své postele a když Honzíček ráno vstal, postavil se vedle postele dědečkovy a pravil Honzíček : Dědečku ! včera se mi Vaše řeč líbila : povídejte ještě něco. Dědeček se strojí a počne vypravovat: Já tobě povím několik pěkných průpovědí a ty sobě dobře pamatuj. 1. Vždy jen ten obyčej mívej, Při všem Pána Boha vzývej. Neb on praví: 2. Přičiň se a já požehnám tobě. To měj v paměti v každé době. 3. Kdo jak dělá, tak se má. Kde svornost, tam Bůh požehná. 4. Nevinnost a zmařený čas, Nenavrátí se nikdy zas. 5. Kdo si nelení, tomu se zelení. Trpělivost předejde zlosti. Zahálka ale je počátek vší nepravosti. 6. Hrozíš-li se v letě práce, potu, Budeš míti v zimě bídu, psotu. 7. Kdo za pluhem kleje; Toho se střež. Zlé semeno seje, Tomu jistě věř. 8. Kdo mnoho řemesel koná, Ten největší bídu pozná. 9. Bohatství jest ona modla, Jíž se všecko klanět hodlá. 10. Chudoba cti neukrátí, To ale neříkají bohatí. Bohatý říká: Lepší bohatým žíti, nežli v chudobě mříti. 11. Netrať naděje, když se zle děje. 12. V cizí naději hrachu nevař, Potřebného času darmo nemař. 13. Vyšším a moudrým hleď se zachovat ctností; Nižším ale s zdvořilostí. 14. Krátká řeč a pěkné slovo Vymůže u Pánů mnoho.

Ferd. Pátek :

Míra »naděl Bůh« z Českobrodska.

Z Vavákovy pozůstalosti.

Vavák udělal si r. 1774 klíč na měření nynější míry zemské a nynějšího provazce, kterýž drží v sobě 52 lokte pražské a takové 3 provazce, na dýlku a 1 na šířku vynáší pod jeden rovný český strych. Hned však přidává zmínku o pěkném obyčeji: »Ke každému pro-vazci přidá se naděl Bůh, to jest díl na 12 coulů aneb 1/2 lokte dlouhý, což učiní do jednoho strychu 78 loket. A to se od starodávna passíruje pro lid chudý a žebráky. Protož když se měří pole, vynáší quadrát pod 1 strych 8112 loket, s tím ale přídavkem 8190 loket. A tak když se od punktu k punktu (bez toho přídavku) provázek táhne (jakož bezpečnější jest), tehdy dělá se vejsev do čtverhraníku, aneb quadrátu, podle tohoto takového klíče, v němžto již jsou ty přídavky zavřené.«


Předchozí   Následující