Předchozí 0305 Následující
str. 286
Adolf Rokyta :

Herbář z Poděbradska.

Příspěvek k lidovému léčení.

Nejdůležitějším pramenem pro poznání lidového léčení jsou verbáře. Zaznamenávaly se vlastní i cizí zkušenosti, bylo opisováno z předloh buď současných, bud' starších, co se nehodilo, třeba se vynechalo, nebo kde vzbuzen byl zájem sběratele, bylo doplňováno atd. Verbáře byly v rodině dědičné. Kladu zde text starého verbáře z Poděbradská z XVIII. stol. Bohužel rukopis není úplný. Zachováno jest toliko 14 listů, 4°, značně otřelých, potrhaných, na nich zapsáno jest 25 receptů.*)

Vši, moly a hnidy sehnati. Česunková šťáva zahání lupty, moří vši a hnidy na hlavě, a všeliké fleky na tváři uzdravuje skrze pomazování. Plesnivec v louhu "vařený skrze mytí hlavu od molův a hnid vy-čistuje a vši moří. Ellebor černý aneb kejchavka černá na prach stlučená a s octem smíšená a ůastrem přiložená všeliké zlé vředovatiny aneb prašivosti, fleky, lišeje a osutiny moří i uzdravuje; tím způsobem také prospívá k vyžrání, vykousáni a strávení porušeného aneb divýho masa. Černá kejchavka moří také i vši na hlavě. Bílá pak kejchavka v louhu vařená, aby tím hlavu myl, moří vši a hnidy ve vlasích; též moci jest i mast z ní udělaná: kořen a semeno všivé byliny zetřený a s olejem smíšený, aby jako mast byla, moří a zahání vši a hnidy a svrab i prašivinu uzdravuje. Ty věci mohou se i vařiti a tím hlavu mejti s touž platností.

Vlasy sehnati. Šťávou trnkovou pomazuj konečky vlasu, kdež jich míti nechceš a to místo bude holé a hladké. Bobové lusky stlučené a na ta místa, z nichž jsou prvé vlasy vyrvané, přikládané, mají moc brániti, aby tu žádní vlasové více nerostli. Ghceš-li vlasů kdežkoli pozbýti, vezmi malé myšky, spal je na pra(ch) a z toho prachu aneb popela a z octa udělej louh, pomazuj tím místa prvé oholeného: a tak vlasové aneb docela neporostou anebo skrovné a dlouhé.

Aby vlasy nelezly, brániti. Míza s dubovýho listem, u víně vařená a přikládaná brání lezení vlasů. Z lípy šťáva na hlavu pomazaná jest netoliko dobrá proti lezení vlasů, ale činí také, aby noví vlasové rostli. Komuž vlasy lezou, setři z Mezkových pecek jádra, smíchej je spolu s octem, udělej z toho mast, a pomazuj tím: spomáhá. Vlaských ořechův skořápky na prach spálené, s vínem a olejem smíšené, když jimi hlavy pomažeš, netoliko brání vlasům, aby nelezli, ale i nové vyvodí při dětech. Liškovy ořechy na popel spálené a mast z nich udělaná s nedvědím sádlem, když se tím hlava pomaže, činí, že na místo vypadlých vlasů zase jiní rostou, však obyčejně bývají šediví. Řetkev s medem stlučená


*) Srv. text verbáře od Cečetky, Od kolébky do hrobu, 1900, str. 165-174.

Předchozí   Následující