Předchozí 0317 Následující
str. 298
Emil Šedivý:

Kropený ornament chodníků v Píšťanech,

(Se 12 obrázky.)

Na cestách po Slovensku byl jsem překvapen mezi mnohými rázovitými zvyky v Píšťanech zajímavým způsobem pěstění lidového ornamentu. Děvčata v podvečer parných dnů před stavením chodníky a cesty kropí vodou pomocí konví bez cedníku neb zvláštní nálevkou, ne však ledabylo a namátkou, jak u nás se děje, ale v určitých obrazcích, ornamentech. Slovenskému děvčeti jest vrozen smysl pro ornamentiku. Obrazce, jež vyšívá, přenáší kropením i na zem. Zajímavé toto divadlo působilo na mne jako na cizince měrou nemalou.

Po letech cestoval jsem opět tímto krajem, leč kropení jsem již nenalezl. Tázal jsem se po příčině. Odpověď prostá: Stoupající kultura. Správa lázeňská pro pohodlí hostů pořídila velkou pouliční vozovou stříkačku, polévá každodenně několikráte nejen ulice, ale i chodníky. Lidový ornament z chodníků zmizel, polévání strojem jej nahradilo.

Bych zachytil tento mizející zvyk, dal jsem domácím děvčetem pokropiti v domě, kde jsem bydlil, dvůr a zahradní stezky po způsobu, jak dříve se kropívalo. Když vše bylo hotovo, nakreslilo děvče ozdobu kropenou na papír.

Ornamenty, jak místem jest dáno, jsou většinou pásové. Čís. 1.—4. jsou obyčejné ornamenty, které jsem viděl kropiti na chodnících poulič-


.Č. 1.—4. Ornament slovenského děvčete při polévání zaprášených chodníků. (Původní náčrtek.)


.Č. 5.—8. Složitější ornament slovenského děvčete při polévání zaprášených chodníků. (Původní náčrtek.)


Předchozí   Následující