Předchozí 0424 Následující
str. 405

zené, prepálené, z nichž jedné se již krasavec, nafintěný podle mody, r. 1.857 koří, s jinými se zbožňovatelé vedou na procházku. Viz na str. 404.

Zajímavé jest srovnati oba obrázky, z r. 1594 a z r. 1857, jak v obou stejná myšlenka provedena, dvojím, rázovitým způsobem, charak-terisujícím celý ráz i kulturní poměry konce věku XVI. a polovici věku XIX. Obrázek z r. 1857 chová se v bibliothece Musea království Českého a má tento doprovod:

Divy parní síly.*)

Ty, jež nás dobře odmění, nechť staré jsou a ošklivé, ty stroj náš rychle promění v dívenky sličné, vábivé. Stroj náš čarovné tvoří změny neb omlazuje staré ženy. Nuž přistupte, matrony, k nám, nerádno dlouho otálet. My omladíme líce vám

a kořit se vám bude svět; neb při své velké škaredosti všech pozbyJy by jste radosti. Přiveďte haraburdí své, vy starostliví muži, k nám, my omladíme zase je, by radost působily vám; neb majíli ženy sličné Jíce, jsou dobré a nebruči více.

Josef Škultéty:

List Boženy Němcové A. Sládkovičovi.

V Praze 20./II. 1856. Vašnosti! Velice ráda bych se byla loňského roku, jsouc na několik dní v Šljači k Vašnostem do Hrochové podívala, ale zrazoval mne Záhorský, že bych se za den nevrátila, a na delší čas jsem nemohla. — Líto mi bylo, že jsem nepoznala o jednoho horlivého národovce více a ušlechtilého básníka "Mariny,, — Nyní musím spolehnouti na přátele moji, Pepu Szablakovu, neb Plošice, že mne představí — totiž popisně. — Doufám ale, že v tom obrázku poznáte upřímnou Slovanku, a co taková prosím o Vaší přízeň a důvěru, a spolu i podporu při podniknutí, jehož uskutečnění by mne nevýslovně těšilo. Myslím vydávání »Slovenských pověstí« — když jsem před třemi roky v Bystrici byla, seznámila jsem se s Rimavským. — Daroval mi »Slovenské pověsti« —


*) Das Wunder der Dampfkraft.
Denjenigen, die gut bezahlen
doch aber alt und hässlich sind,
versprechen wir dass nach Gefallen
sie lieblich werden wie ein Kind.
Es ist das Werk der Wundermacht
die alte Weiber jünger macht.
Kommt her, ihr würdigen Matronen ergreifet die Gelegenheit;
ein lieb Gesicht wird euch belohnen
und ihr geniesst noch euere Zeit,
denn alt und hässlich wie ihr seid
habt ihr und andre keine Freud.
Ihr Männer bringt die alte Sachen,
die ihrer Hässlichkeit bewusst,
wir werden sie euch jünger machen,
dann sind sie wieder eure Lust,
denn zeigt der Spiegl ein Jungs Gesicl
so sind sie gut und brummen nicht.

Předchozí   Následující