Předchozí 0079 Následující
str. 62

starého vybudování našich vesnic. Arci počítati se musí s tím, že budou odchylky při vesnicích původně svobodných, při vesnicích nevolných, a rovněž i pfi vesnicích, kde byli sedláci svobodní i nevolní, a konečně kde byl panský dvůr a selské statky — osady pozdějšího osídlení arci nepočítaje. Nemenší pozornosti zasluhuje i starodávná rozloha jednotlivých kmenů českých, kterou dosud určovali podle arcidiakonatů neb podle starodávných krajů pak i podle rozšíření dialektů. I tu třeba nalézti nových základu věcných, jakým jest rozloha osídlení v době knížecí, k čemuž slouží zaznamenáni všech místních nálezů (i každého starého střepu) a jich hlášení na místo ústřední,*) dále rozšíření jednotlivých typů staveb selských i ornamentů lidového umění a konečně i rozšíření jednotlivých pověr: — tak byla na př. význačnou rozloha stop vodníka oblečeného v červený fráček a červenou čepičku v oblasti od Ještéda po Jilemnicko, Libáfl a Bakov, což se kryje s územím starodávného Turnovská v západní části oblasti označené podřečím ka«ka, krea, mrke?^. Tím způsobem dají se snad zjistiti také oblasti čili vlasti, na které dělili se jednotliví kmenové. Otázky tyto jsou tak obsáhlé a slo--žité, že na ně nestačí jednotlivec, byt i celý život na to věnoval. V jednotlivostech bylo u nás, pravda již mnohé sbíráno a vytištěno, ale soustavné práce v uvedených oborech přece jen podniknuty nebyly i jest k nim třeba hojného spolupůsobení po vlastech českých a určitého centra, kde by výsledky podrobného bádání se soustředily. Centrem tím může býti nejsnadněji Archeologická komisse při České Akademii čili její odbory lidovédný a praehistorický. Kdo by v označeném směru pracovati chtěl, poslal by na př. fotografie staveb, plánky vesnic a jich polí neb domů na Archaeologickou komisi k rukoum prof. dr. í. L. Píce; k tisku schopné příspěvky by se uveřejnily s jménem zasílatele, zejména, když by spočívaly též na archi val nich zprávách (starých urbařích); kde by bylo zapotřebí rady nebo podrobnějšího ohledání zajímavějších vesnic, dostaví se příležitostně buď dr. Píč neb některý jiný člen komisse arch. na místo, aby spolupůsobil při určení někdejší původní rozlohy vesnice neb polstva. V čele sbírání typů a výzdoby selských staveb stál by prof. J. Koula, práci o způsobu starodávného osídlení organisuje prof dr. J. Píč. — Z lidového a praehistoxického odboru Archaeologické komisse při České Akademii.

@NZ@Směs.

* Český Lid do knihovny Etnografického Musea cara Alexandra do Petrohradu. Ředitel F. Volkov objednal s lichotivým uznáním o obsahu všecky ročníky Českého Lidu do odborné bibliotheky nově zřizovaného musea.

* Bibliografie o virguli (Wúnschelruthe). Ernest Westlake, ředitel musea Salisburského v Anglii, zaslal redakci Českého Lidu tuto zprávu: »Pavel Genthner, vydavatel Revue des Études Ethnographiques et Sociolo-giques v Paříži upozorňuje mne, že jste v Českém Lidu XVII. uveřejnil důležité pojednání o virguli (baguette divinatoire, Wiinschelruthe), s doklady ze století XVII. Mám v rukopise sestavenou bibliografu o virguli ve 13 řečech, asi od r. 1200 až do dnešního dne, obsahující přes 1200


*) Odporučuje se zaslati takové střepy zejména ozdobné neb s okraji ve škatulce pouze nití zavázané jako vzorek bez ceny (poplatek 10 hal.) do musea král. Českého, kdež jej určí a bude-li přání, zpět pošlou, po případě uloží; bude-li naleziště ke zkoumání přístupno, přijede jej ohledat bud' prof. Píč nebo jiný zástupce musea.

Předchozí   Následující