Předchozí 0127 Následující
str. 110
Fr. Homolka:

Karbaník.

Nová píseň pro obveselení mysle. (Zpívá se jako: Sil jsem proso na souvrati.)

1. Hrál jsem jednou šestadvacet — myslel jsem vyhráti —- nespal jsem celou noc milou — láskou celý trnul jsem — když na karty patřil jsem, — přijít a vzít myslel jsem, —- když na karty patřil jsem.

2. První tři listy dostati — v duši se mně smálo — špádské eso, denárské do — z brejlema na mne koukalo — láskou celý trnul jsem, když na karty patřil jsem — že jsem vyhrál myslel jsem — když na bulku patřil jsem.

3. Zvednu špádského chlapečka, — v do jej přistrkuju — za ním denárská osmička — s esem ji spojuju — figura, zvolal jsem — když třetí list dostal jsem — že jsem vyhrál, sadil jsem — kde jaký krejcar měl jsem.

4. Při vejhozu spoluhráče — v duši ve mně kleslo — když se mně baštonské dočko — před očima blejsklo; — dva a padesát už měl — lager celý přidal jsem — s tou figurou prohrál jsem — bulku přece nebral jsem.

5. Časně z rána za svítání — k manželce se beru — abych nedostal snídaní — potiehmu se kradu — do sesle vrazil jsem — svícen dolů srazil jsem — hrnec nohou rozkop jsem — co v něm bylo rozlil jsem.

6. To líbezné probuzení — od manželky mojí — a to milé přivítání — "to zas něco stojí — mezi trnož vlezl jsem — nos a oči ukryl jsem — záda trochu chránil jsem — co se dít má čekal jsem.

7. Vo bist so lang — zu mir kommen — ich var jetzt grat her kommen — mé odpovídání — moje peníze dej sem — a já krejcar neměl jsem — strachy celý trnul jsem — co se dít má čekal jsem.

8. Tu mně dala im per im plang — dávala mně fling flang — a já po té ráně jsem vzal švank — nosem in dim bang — co ubohý zkusil jsem — celé noci nespal jsem — byl jsem bit a prohrál jsem — bulku přece nebral jsem. —

9. Spolubratři kamarádi, .— já vás napomínám —. byste karet zanechali — pravdu vám povídám — peníze prohrajete — v noci spát nebudete — od žen biti budete — co ubozí zkusíte. Konec.

(Tiskem u M. F. Lenka v Znojímě 1859.)

@NZ@Otázky a odpovědi.

* Doktor Faust. (Ph. St. Rob. L.) Naleznete v knize: Friedrich Kluge, Bunte Blatter, kulturgeschichtliehe Vortriige und Aufsatze. Frei-burg, 1908.    Zbt.

Předchozí   Následující