Předchozí 0165 Následující
str. 141

pise odborném. Kniha má název: Společník věrný. Kniha pro jasný rozum, dobré srdce a čistou mysl. (Roku 1828 i 1831.) Sebráním a sepsáním Františka Trnky, skouš. i potvr. učitela jazyka Českoslovan-ského. Vytisknutá nákladem spisovatelovým. V Brně, 1831. U Jana Častla knihotlačitela. Str. 79—83, str. 163—4.

Vallaši v Moravě.

Na vychodnej straně Moravy, kde Karpatské pohoří se Sudetami se skýtá, vyniká znamenitý vrch neb chlum Řadošť (Radhost, Radegast). Dvě řecky se řinou se srázův jeho; od půlnoci Lubina, tekoucí do Odry; a napoledne Bečva, jejíž čistá voda se kalnou Moravou se spojuje. Vznešená a nedozřímá výhlídka naskýtaje se zvědavému oku se temena velebného Radhošta. Před ním rozestírá se nestihlá rovina plná rozmanitých měst, městeček a vesnic, půvabných rolin, luk, lesův i hájů; na západ mizí pohled ve mhavé dáliny, na půlnoc táhne se bledé pásmo hor. Na západ kupějí se věže na věže Uherské Karpaty. Na ponoží památného Radhošta (Radošta) otvírá se pastevecký ráj. Milovidné pahrbky a chlumy, jedlovíny a stráně třídají se rozmanitě. Na půlnoc viděti zbořeniny staro-pověstných hradův. Hlavními dolima vinou se nadřečené dvě řeky, kterým nesčíselní potůčkové svojích vod donášejí; ze zahrad vykukujou chalupy, domky, a věžky městeček Rožnavy a Frankova (Frankstadt).

Zde bydlejí Moravští Vallachové, čiří Slovani. Slovo Vallach znamená pastýřa, jakož i v Uhrách Slovákům; ale vlastně bydlícího na horách (valech), jakož Morlach bydlicího při moři, a Pollaeh (Polák) bydlícího na polinách. Cinkot zvonkům věstuje hojné stáda. Neuhledné a hrubo-vlné jsou ovce jejich. Po stráněch vyšších hor, kde tráva po kolena roste, rozestírají se salaše (pastviny). Držitelé vrchův šlovou vrchaři; boudy kde pastýři bydlejí, koliby a ploty, kterými salaše ohraděny, košary; u večer po loukách, a úhorech zanícení bývají ohňové; hlídači koňů hubených (chudých) a nízkých, okolo těch krbů (kozubů) rozložení, zpívají zadum-čivé písně. Největší částce obyvatelů zdejších bývá ovesný chleb 'lahůdkou. Vallach je pracovitý rolník, ale chudá rolina nesplácí štědře přičinlivému. Jedinké zemáky (zemčata, zemské jablouška), tento dar nebes, jsou jim vezdejším pokrmem a chlebem. Mohovitějším musí dobytectví nahraditi, čeho jim rolnictví odpírá. Plodiny neb věci živnosti jejích jsou: Brinza (sýr ovčí), máslo, ovčí vlna, tkaniny, jehňata. Někteří nosejí nože, troud a vonnou pryskeřicu na prodej daleko široko. Škoda, že hornictví leží ladem. V minulem století nedaleko Zubra stříbrné doly znamenitými byly, ale řeka Bečva dalšímu pátrání překazila. I sírné vřídlo, lázně Jehlíčenské, mnoho přislibuje. Vallaši nazvíce jen dobytectva hledějí. Jich pastýřský život, přísné vychování, zápasení s nehodami, jakousi osobnou povahu a ráz jim nadává.

Ponářečí jejich udrželo se v čistotě staroslovanskej; výslovnost jejich jest jako zvukové ve přírodě; v delších slovech na předposlední slabice


Předchozí   Následující