Předchozí 0242 Následující
str. 218

potře mohamedanismus, bylo Felgenhauerovi sympatické hlavně pro své výroky, že bratří mají dar věštecký. A poněvadž práce jeho je psána v Cechách, povšimněme si jí krátce, abychom měli takto 4 zástupce různých názorů o bratrstvu růžového kříže v Cechách.

Pavel Felgenhauer narodil se na sklonku XVII. stol. v Buškovieích na panství Šimona Karla Údrckého z Údrče, rytíře na Velikém Krásném Dvoře a na Buškovieích, odsouzeného r. 1624 pro účastenství ve vzpouře ke ztrátě polovice svého jmění. Otec jeho,104) evangelický kazatel, těšil se přízni choti Údrckého Marie, roz. ze Šenburku, za což jí a jejímu manželi připsal mladý Felgenhauer na znamení vděčnosti později svou práci: Spe-culum temporis (Zrcadlo času). Studoval nějaký čas ve Vitemberce a jinde bohosloví a snad i lékařství105) a vrátil se kolem r. 1619 do Čech, aniž by přijal úřad duchovenský. Zde prodléval až do r. 1623, kdy byl jako řada jiných násilně z vlasti vypuzen. Po dobu svého pobytu v Čechách zdržoval se asi na Žatecku ve své rodné obci; r. 1620 žil ve vsi Libě-ticích, patřící Vilému Údrckému z Údrče. Po svém vypuzení odešel do Amsterodamu a nejsa ani tu trpěn, do Bederkesu u Brém, později do Sulingen v hrabství Hoya a konečně do Hamburku, kde stopa jeho po r. 1660 mizí.106;

Literární činnost jeho počíná již v Čechách, ale rozvinuje se v míře neobvyklé teprve ve vyhnanslví. Tak vydával hlavně v Amsterodamu ve spojení s několika stejně smýšlejícími druhy, jako. Kr. A. Raseliem a j. četné spisy blouznivého obsahu, tištěné hlavně u Jansona, jako: Morgen-


se vydával za člena bratří růžového*kříže, objevil se v Berlíně r. 1618. Přišel tam z Míšně a nazýval se Hans Kašpar z Schonfeldu. Kurfirst jej dal zatknouti a před soudním dvorem vyslýchati. Tázán na své domnělé poslání, tvrdil, že je vyslán od bratří růžového kříže z Frankfurtu n. Moh. Členové řádu jsou prý oděni černým šatem, přes který jest přehozen černý plást. V levém uchu nosí polokřiž se zvláštními znaménky. Byly u něho nalezeny 2 knihy o .čarách a kouzlech a obžaloba pravila, že se chvástá, že naučí za 5 tolarů různým čárám, n. př. míti štěstí ve hře, býti bezpečným proti ohni a j. Dotazován také; dovede-li v sirém poli štváti vlky na zvěř. Lidé si mezi sebou povídali, že jest to přestrojený jesuita Behrends. Viz Raumer, Actenmássige Nachrichten von Hexenpro-cessen und Zaubereien in der Mark Brandenburg vom 16. bis ins 18. Jahrh. Mark. Forschungen L, 1811, str. 254. Tak zv. Odpovědi bratrstva vycházely teprve v druhé polovině 17. stol. Viz český překlad ve Sborníku pro filosofu, mystiku a okkultism I. (IV.), str. 27-31: Prvá odpověď Bratrstva Růže a kříže několika oddaným přívržencům r. 1660.
104) Byl to snad Mikuláš Felgenhauer, jenž navštěvoval školy v Hainichen, Halle, Eislebenu a ve Freiberku; později byl 1 rok kantorem v Hainichen, půl roku ludirector na Hoře sv. Kateřiny, iy2 roku v Jirkově, 1 rok veWiesen-thalu atd. Viz Miiller G., Das kursachsische Schulwesen, Progr. des Wettiner Gymnas. in Dresden, 1888, str. XV., pozn. 27 a Wolkan, Bohmens Anteil III., str. 70.
106) Srv. Jocher, Gelehrten-Lexicon II, str. 547.
106) Adelung, Geseh. der menschlichen Narrheit IV., str. 400; Arnold G., Kirchen- und Ketzerhistorie, ed. 170", 111. 5, str. 55; Unschuldige Nachrichten 1705, str. 268—272; Starcken, Lubecksche Kirchenhistorie str. 790; Bertram v. Luneburg, str. 216 a d.; Hagenbach, Kirchengeschichte V., str. 345; Hagenbach vHerzogově Real-Encykl. IV., str. 517-8; Frank, Gesch. der protest. Theologie I., str. 357; Wagenmann, AUg. Deutsche Biogr. VI1L, str. 278-9: Ottův N. Slovník IX., str. 76.

Předchozí   Následující