Předchozí 0245 Následující
str. 221

svou šerednou podobu, zohavenou těžkými hříchy, poznalo své provinění, prohlédlo lesť ďáblovu.,a vzchopilo se k všeobecné reformaci, k očištění a k zdokonalení, jak žádali bratří růžového kříže. Každý musí počíti sám u sebe a provésti gruntovní očistu od hříchu a vystříhati se veškerého omlouvání, slevování a dohodování, v myšlénce, že děti tohoto světa jsou vždy prozíravější a chytřejší než děti světla. Jediný cíl člověka tvoří poznání Krista, vše ostatní klam a šalba. Krista získati, v něm se najíti, vírou jeho spravedlnosti dobýti a státi se mu podobným, toť jest ona hlásaná reformatio generalis — všeobecná přeměna k dobru ve vnitru každého jednotlivce.112)

Své fantastické výklady o konci světa čerpal Felgenhauer hlavně ze Zjevení sv. Jana, z říše mystického blouznění, jež horlivě doporučoval, nalézaje tam veškerá svá předpovědění jasně a určitě, ovšem jen podle svých tvrzení a umělých výkladů, dávno oznámena. K tomu přibral pak vhodná místa ze Starého Zákona, hlavně z proroků, a také některá ze čtyř evangelií, aby ukázal, že konec světa jest na blízku a marné byly námitky protivníků, že stojí psáno, že ani Syn, ani andělé doby té neznají.113)

Karel Novák:

Lidověda ve škole.*)

Kdo pozoruje nepředpojatě život v naší škole, zejména ve škole národní, tomu nezůstane utajeno, že i lidověda jest v řadě otázek, jež usiluje řešiti naše novodobé školství. Jest zajisté ke cti učitelstva, že vyvinulo tolik zdravého ruchu zrovna v době, kdy na usilovné snahy


112) Podobné stanovisko zaujímá lat. list k bratrstvu: Scriptum amicabili! ad laudatissimam et venerandam fraternitatem Roseae Crucis directum. In quo praeter alia praedicti pii ordinis et fraternitatis Ros. Crucis doctrina, totius vitae adversus impostores quosdam inverecundos descriptio evidenter defenditur et declaretur. Francofurli, apud Joan. Theodorům de Bry, anno 1621, 4°, str. 7. Autor, skrývající se za oblíbený výraz »dobře známého přítele«, vykládá, že bratrstvo jedná a působí jen pro slávu Boží a pro mravní a náboženské zlepšení lidstva. Primo consistit in vera pietate, timore Domini et vera religione (str. 4); členové vyznávají ústy i srdcem augšpurskou konfessí; znalost zvláštních tajemství jest věcí podřízenou a podružnou, neboť učení bratrské směřuje stále k lepšímu poznání Boha, šíření jeho slávy a osvobození človčka od okovů břichů. Srv. též Spieghel Der Broeders van de roose Kruyse. In dicht heschreven dooř een liefhebber der waerheyt. (Vignetka). ť Amstelredam, Door Willem Jansz Wijngaerts, 1625, 4°, str. 8 (autorem je J. Verhaghen)..
1131 I na straně katolické věřilo se v blízký konec světa. Srv. Trübsal Der gantzen Welt, auch Veränderung vieler Herrschafl't und Regimenten, 1020, 4°, kde na str. 109 a d. jest odstavec: Zeichen vor dem Jüngsten Tag, die Zukunft, desz Herrn verkündende, kurtz ausz der Schrifft gezogen.
*) Pozn. red. Rádi vítáme tento příspěvek, který podobně jako články Fr. Homolky, našeho pilného spolupracovníka, šíří snahu, kterou od I. ročníku v Českém Lidu podporujeme a vyvoláváme. Nebudiž za neskromnost vykládáno, -otiskujeme-li z laskavého přípisu autorova ukázku: »Horlivé snahy. Českým Li-

Předchozí   Následující