Předchozí 0299 Následující
str. 275

nost to snese, věrným mým smrt má užitek přinese. Budouli se mnou kteří trpöti, vzkříšení mého velkou radost budou míti.

Collegerunt secund. Pozorujtež, lidé, kderak ta zběř židovská, farizeové i jiná rota biskupská, kderak jsou krále svého dnes vítali, spasení od něho v chrámě žádali. A lile jak sou se brzo změnili, po třech dnech o něm zradu skládali, aby krále svého zahubili, na dřevé kříže usmrtili, že divy a zázraky Činí, učením svozuje lid jiný. K tomu že i mrtvé křísí, a lidé pošetilí všeckny děsí, v školách našich učení svá provozuje, žádného se nestydíc, k sobě lid podvo-zuje. Aby snad nepřišli i Římané s nima i jejich vrchn; hejtmane, odňali by nám naše města, i lid podmanili sobě do jista. Nemeškejmež i hned raddu saditi, kterak bychom jej mohli usmrtiti.

Gloria laus et honor. Že z oust malých nemluvňátek, sprostných a mdlých nás tvých dítek, dokonal si sobě chválu, by zrušil zkazil nemalů, všech nepřátel tvých odporných, zlost a pejchu utrhavú jich. Již tě ctíti zastavují, na odpor se postavují, jako někdy zákoníci, tví velicí protivníci, kterýž dítkám zbraňovali, jež chválu tobě vzdávali. Protož uslyš naše chvály, Ježíši náš milý králi. Rač se nad námi slitovati, válku od nás odvrátiti. Dgj nám za dnův našich dočkati svatého pokoje a v něm se těšiti. Po této pak smrli časné přijmi nás v království věčné.

Ocurrunt turbae. Zástupové ctní •s chválami, potkali Krista s palmami, když jestiť s hůry stupoval, a k městu se přibližoval. Se všemi se radujíce, jenž s ním šli a velebíce. Ze všech divných skutkův Boha, jichž spatřovali za mnoha od Krista Pána již časův, pročež pozdvihše svých hlasův, srdečně k němu zvolali, vše dobré jemu žádali: Požehnaný král (tak řkouce), jenž se bere ve jménu Páně. Mír a pokoj ať nám s ním se stane, o dejž nám to, milý "Pane!

Coetus. Zástup svatý na výsosti, chválu pěji tvé jasnosti, anděle i archandělé, a všecka říše vesele, slaví a velebí tebe, že jsi jich oučastna sebe ráčil mile učiniti, k sobě z lásky připojiti, by se vždycky radovali, s tebou věčně kralovali. I zde všeliké stvoření, zvláštčlo-věkjsouce smířený s Bohem Otcem skrze

tebe, slušně přiznává se k tobě. Neb tebou jsou věci všecky, stojí, byt svůj mají vždycky. Protož i od nás modlení, přijmiž naše mdlé chválení, Kriste Vykupiteli náš, jenž si těžce umřel za nás. Farizei. To slyšíce zákoníci, té cti Kristu závistníci, řkouc mu hněvem, by rozkázal jim mlčeti, on ukázal, že z oust malých nemluvňátek, z prs beroucích nevinňátek, dokonal Bůh sobě chválu, vždy každého času stálou. Pročež my skroušeným srdcem, tvé velebnosti děkujem, že si nás dítek zastával, před zlostnými ochraňoval,

Puerorum laus. Oni židé smrtedl-nému, činili čest Pánu svému, ale my věčně živého, na věky požehnaného, chválíme prosíce tebe, aby ráčil nás sebe laskavě již obrátiti, v "hněvu svém se ukojiti. O Synu Boha živého, studnice všeho dobrého, ráčil mile uslyšeti a jich nevděčnost snášeti. Slyšíš i modlení naše, chraň nás od všech zlého v tom čase. A po naší zdejší strasti přivoď k sobě do radosti.

Ad placituni. My malý pacholátka, mdlá a sprostná nevinňátka, Tobě, Kriste, prospěvujem, tvou dobrotu roz-važujem. Prosíce tvé velebnosti za prospívání v moudrosti. Bychom skrz naše učení vůli tvou poznati mohli, konajíce ji s pilností, došli tvé věčné radosli.

Aliud. Pane Kriste slavný králi, rač přijíti naše chvály, kteréž tobě ke cti pějem a v nich sebe obětujem. Vzhledniž na nás milostivě a chraň nás vždy dobrotivě, abychom jsouc zde v milosti, přišli k tobS do radosti.

Aliud. My dítky k tobě voláme: Kriste, uslyš nás, žádáme. Rač nás v své paměti míti a nám vždy přítomen býti. Zažeň válku i také boj a dej nám svatý pokoj.

Aliud. Pane Kriste, Spasiteli, dej, bychom v paměti měli Tvé nevinné umučení, veď, spravuj nás do skončeni. A po zdejší smrtedlnosti přiveď k sobě do radosti.

Aliud. O Kriste král; nebeský, jenž tě chválil lid židovský, teď my před tebou stojíme, tobě se sprostně modlíme, hlasem srdečným voláme: Rač nás spasit, milý Pane.

Aliud. Protož i my tvé milosti ke cti spíváme s radostí, vyznávajíc tě s milostí, nedbajíc na zlých vsteklosti. Vědouce, že nás zastáváš a nám v ouz-


Předchozí   Následující