Předchozí 0308 Následující
str. 284

kámen od hrobu?, a když prohlídla, ejhle v iu dobu, kámen, odvalený souc veliký dost, anděla spatřila v krásné jasnosti, kterýžto s nebe k ní ozval se, řka: Což hledáš, Marie, v tom čase živého z mrtvými, není ho tuto. Vstalť jest dle písem a protož tamto místo zůstalo, kdež ležeti ráčil. Roucha zanechal, by se rozpáčil člověk smrtedlný své nepravosti, zanechal zlosti, přestal marnosti. Přestaňmež všickni radujíc se pospolu, chcemeli s ním míti v nebi korunu. Té koruny dejž šťastně čekati, vzkříšený Kriste s tebou kralovati.

Maria Majclaleiia. Toť opět Maria Majdalena, někdy velice hříšná žena, s velikou tváří zardělostí šla k hrobu, nesoucí drahé masti. I potkala se s Kristem v zahradě, ukázal se v zahradníkově osobě, tak jakoby se v práci obíral, pláč slyše od ní, takto se ptal: Ženo, co pláčeš a smutně naříkáš, zda koho hledáš, že sobě stýskáš? I řekla žena: Viděls pána mého? A snaďs ty jinde přechovai jeho? Pověz mi, ať jdu a pomaži jeho a pozbude srdce zármutku toho. I hned k ni promluvil: O ženo nepláčiž, jáť jsem, koho hledáš,

0 tom včřiž. I běžela Maria, chtíce ho chytiti, o tom nevěda, co má Činiti. Žalosti srdce svého složila, jížto řekl, aby do Kalilee #la. A pověděla učedlníkům

1 Petrovi, tam že jich předejde a zármutku zbaví. O dejž se nám též, Kriste, znáti, abychom s tebou mohli věčně býti.

Následující spivati se mohou ad placitum, centurio. Poslyšte, co se při usmrcení Krista Pána stala novina nikdy neslýchaná, když umříti ráčil na dřevě kříže, chrám se roztrh, o jaká tíže. Též opona chrámová na druhé straně roztrhla se také i skále pukalo se a a země se třásla, slunce zatmělo, nedalo světla. Měsíc a hvězdy na zemi padaly, také těla z hrobu mrtvých vstávaly. Vidouce centurio a ti, jenž s ním byli, pravili spolu: Jistě král slávy a syn Boží ráčil jest to býti, v jeho mocnosti ani slunce nesvítí! A hned se vrátili k Jeruzalému, skutky pravili, kterak o tom Pánu smejšleli, že by Syn Boží byl, litujíce, jeho nejeden se užasl. Li-tujmež i my pro nás umrtveného Pána, vší slávy třetí den vstalého. A postaňmež z hříchu nepravosti, dojdem odpuštění hříchů v zde, potom v radosti.

Třtina Pilátova. Jezu Krisie, jenž za nás pněl a na dřevě kříže umřel, poroueímeť se my tobě z duší z tělem v každé době. Kromě tebe vzkříšeného doufání jinde žádného nemáme, Kriste Ježíši, tys lékař duší nejlepší. Přijmiž nás, vzkříšený Kriste, rač dáti bydlení jisté.

Stánek oumluvy. Kde máme jísti bez tebe, Kriste, jenžs nás koupil sobě, draze krví z boku tvého a bolestně proklaného. V tobě živý i mrtvý sme, žes život náš, vyznáváme snesení apoštolského, z mrtvých vstal jsi, neumíráš, na nebi z otcem přebýváš. Přej nám bytu v té radosti, kdež bydlíš sám u věčnosti.

Pokoj. K učedlníkům ráčil jíti a pokoj jim zvěstovati, řka jim: Pokoj vám zvěstují, ruce i bok ukazují. Vizte a makejte mne, abyste věřili ve mne, a za Mesiáše znali, jinam se neuchylovali, k spasení vaší duši, ta čest mně samému sluší.

Strašní lháři. Strážní od hrobu utekli a biskupům takto řekli: Jižjesti vstal ten král slávy, Syn Boží, Mesiáš pravý. Biskupové zase řekJi a na tom se spolu spikli, řka^ -Řekněte, že jsou v noci ukradli ho Učedlníci. Chtíce svou zlost tak přikrýti, rytířům peníze dáti. Slíbili, aby iajili tak, aby faleš přikryli. Jesl se čeho radovati, směle můž židům mluviti: Vratle nám pomazaného, třetí den z mrtvých vstalého, jehož jste ukřižovali, na dřevě kříže přibili. Spasení vaše a naše zlořečení v každém čase, že jste věřiti nechtěli, skutkem nýbrž je zavrhli, zavrže vás zas v osudný den a pošle u věčný plamen. Čehož, Bože, nás uchovej, jenž z mrtvých vstal dnešní den.

Trouba. Poslouchejte křesťane všickni, co se stane při soudném dni. Nejprv Michal archanděl zatroubí v troubu, vstaňte, všickni mrtvý, poďte k soudu. Piychle všickni vzhůru vstanou, chejlíce se na pravou stranu. TuC se stane rozdělení vedle jednoho každého zasloužení. Dobří stanou na pravici, zlí třesouce se na levici. Tedy množství andělův vstoupí z nebe. tyto věci majíce při sobě: Jedni kopí, jedni kříž Boži, jiní korunu spletenou z hloží. Opět řebřík, jiní sloup krvavý, oni bič, metly bodavý, řebřík i kladivo, houbu i trest, všecko, čím Pán Kristus umučen


Předchozí   Následující