Předchozí 0381 Následující
str. 357
Karel Pešek:

Máje v Kasanicích.

V měsíci květnu, obyčejně v polovici měsíce, slaví se máje. Chasa již dříve zvolila z kruhu svého krále, kněze, připíječe, kata a ustanovila neděli, kdy máje slaviti se mají.

V noci na sobotu, slavnostnímu dni předcházející, vyjdou chasníci do lesa, aby nařezali máji (mladých břiz); k těm vyberou ještě pěkný, vysoký, štíhlý smrk, který až do vrchu kůry zbaví. Nahoře nechá se koruna, tu pak ozdobí kvítím, různými stuhami, šátky a pod.

V sobotu večer sejdou se májovníci v hostinci, kde zatím Mikšova kapela posiluje se »z plechu« na tu noční pouť. Když se sešeřilo, vydají se hudebníci a chasa s májemi do vsi. Před každým stavením, v kterém bydlí děvče, průvod se zastaví, páni muzikanti spustí a chasa zpívá: »Otevři, má milá, stavějí ti máje, stavějí ti máje, otevři okýnko, podívej se na ně!«

Při tom zatlukou do země před okny tolik máji, kolik v domě děvčat. Zatloukání máji trvá často až dlouho do noci. Po skončení této důležité práce hotoví "se chasa postaviti na návsi dříve již zmíněný smrk, který od té chvíle zove se »králem«.

V neděli po odpolední pobožnosti opětně se chasa v hostinci sejde, kdež král, kněz a kat teprve se strojí. Kněz mívá kol pasu uvázanou černou ženskou sukni, na vrch mužskou košili, na hlavě široký klobouk a v ruce nějakou knihu; král hledí k tomu, aby vystrojen byl opravdu královsky; kat mívá červené kalhoty, červený kabátec, na hlavě fez a po boku šavli. Mezi tím, co tito svůj ústroj konají, vydá se připíječ se sluhou a hudbou na obchůzku po vsi. Sluha nosí džbán s pivem, připíječ má podnos, na něm věnec, v jehož středu stojí sklenice, která neustále pivem naplněna býti musí.

Když do stavení přijdou, podává připíječ sklenku nejdříve hospodáři, pak hospodyni, načež i ostatním, každému pronášeje případný přípitek, na př.: »Na zdraví panu hospodáři, ať se mu na poli hodně daří.« »Na zdraví paní hospodyně, ať má hodně masa do kuchyně.« Každý, komu připito, vezme sklenici, napije se, a za to hodí peníz na podnos. Po každém přípitku spustí hudebníci »tuš«.

V té době, kdy připíječ s hudbou po vsi obchází, sejdou se v některém statku družičky, obyčejně bývají čtyři velké a čtyři malé. Velké družičky mají připravena nosidla, na nichž položeno bílé prostěradlo, na tom peřina; na vrchu pak nějaká pokrývka jak možno nejlepší. Malé družičky zatím ochraňují velký bílý šátek, skvostně vyšívaný.

Když připíječ s připíjením hotov jest, zajde s hudbou pro družičky a vede je na náves před »krále«. Zde se družičky postaví do řady, nosidla položí před sebe, a hudba jde do hospody pro krále, kněze a kata, jež také ke »králi« přivedou. U »krále« jsou přichystány židle, na něž se král posadí: král se začne potichu knězi zpovídati. Co zpověď trvá,


Předchozí   Následující