Předchozí 0396 Následující
str. 372

žádám, by mně k té mé tuze zasloužilé mzdě milostivě dopomocti ráčili. Kterážto milost že mně milostivě prokázána bude, v pokorné naději se těším. Sig. v Nových Hradech dne 13 Februarii 813. Jakub Petrů, učitel školní. Před slavný ouřad vrchnostenský panství Litomyšlskóho! Vnitř podepsaný pokorně žádá o milostivé dopomožení k již zasloužilému sobotalesu z obce Vysoký.

Vrchní neprodleně nařídil rychtáři tamnímu, aby od zdráhajících se sousedů ihned školní plat vyzvedl a učiteli odevzdal i o všem na kanceláři zprávu podal.

Jan Konopik:

Chodské obyčeje na prvního máje.

Den před prvním květnem k večeru chodí pohůnci nařezat »májů«, t. j prutů, březových, které postaví do hnojiště, aby čarodějnice, které prý v noci prvého května chodí, krávy očarovati nemohly (musí totiž spočísti všecky lístky na březinách). Na prahu stáje položí se zelený drn, do něhož se zapíchá trní, aby se čarodějnice, jež se chce do chléva dostati, popíchala. Mnohý hospodář učiní i se svěcenou křidou kruh na dveře stáje, jež jsou pevně zavřeny, a tak veškerý přístup čarodějnicím je nemožný. Když se stmívá, vycházejí pohůnci na náves, každý nese veliký karabáč, rozestaví se a práskají, při čemž snaží se druh druha překonati, nebof se domnívají, že prý se kouzelnice bojí a do vesnice nepřijde. Dospělejší chasníci mnohdy i střílejí. Práskání trvá dlouho do noci. Potom jdou do lesa »na máje« (smrčiny, jimž rovněž se říká »máje«), vyberou rovné, hodně vysoké. Když je přinesli, ověnčí je strakatými pentličkami, barevným papírem, »podkladky« z vajec a postaví každý své milé do statku za vrata.

Na prvého května chodí se též na křižovatka >na posluchy«. Kdo »na posluchy« jde, musí míti při sobě svěcenou křídu, černou slepici neb holuba, jenž nesmí míti ani peříčko bílé, musí věděti, do kterého koleje u křižovatek postaviti se má, kolem sebe kruh svěcenou křidou učiniti, do něho se postaviti a černý předmět pod paží držeti. K půlnoci vidí prý vyzvědač, jak se čarodějnice se všech stran s velikým hlukem na ohnivém »řablu« u křižovatek sjíždějí a již z dálky na sebe pokřikují: »Zajeďte ho,, zajeďte ho,« aby vyzvědači strachu nahnaly a z kruhu, jejž si kolem sebe udělal, vypudily. Opustil-li by vyzvědač kruh, jest roztrhán. Kdo »na posluchách« vydrží, dozví se od kouzelnic, co zvláštního v okolí se stane,. kdo zemře, kdo se ožení, kde bude hořeti a mnohé jiné. Když čarodějnice rokování ukončily, hodí vyzvědač černý předmět mezi ně, které se o něj perou, on pak hledí co možná nejrychleji z křižovatek domů utéci.

(Luženice na Chodsku.)


Předchozí   Následující