Předchozí 0411 Následující
str. 387

prozrazuje ruku pevnou, ač psal učitel Bittner paměti své u věku 86 let. Pozoruhodné jsou některé tvary jmenné a slovesné, jakož i zvláštnosti v pravopisu, jež spadají v dohu učitelského působení Bittnerova a lze za to míti, že takové odchylky byly v letech 40.—80. i na školách obecních obvyklé ; ač se v pozdním jeho věku značně změnil, neuchýlil se od dosavadního svého způsobu psaní. Dále dovídáme se ze zápisků těch mnoho zajímavostí o dřívějším způsobu a postupu vzdělání kandidáta učitelství, o předmětech zkoušek, platu učitelském, počtu žáků; z vysvědčení pak vidno, jakým předmětům se tehdy vyučovalo na přípravných kursech pro učitele a že se přednášelo a zkoušelo jen německy; jsou psána švabachem, jen jedno má záhlaví psané trojím způsobem ozdobného písma. Kromě těchto 6 listů jest ještě 5 stránek zápisků psaných později — jak svědčí písmo — a obsahující to, co zapomněl dříve poznamenati a nač se až později, náhodou upamatoval.

Podávám zápisky učitele Bittnera doslovně. Pod čarou uvádím jako doplňky jednak to, co vyprávěl dětem a vnučkám, jednak poznámky obsah zápisků objasňující.

Jan Bittner, narozen 28. prosince 1812 v Milavčích, (kde roku 995 sv. Vojtěch na své druhé cestě z Říma odpočíval a obecní sluha mu do ucha zatroubil). Otec jeho též Jan dostal hospodářství č. 29., byl zároveň starostou (rychtářem) obce a hospodským, matka Marie pocházela ze dvora od Konopů, z největšího to statku v Ghrastavicích. Rodiče tito žili šťastně a spokojeně, majíce 14 dětí, z nichž prvnějších 5 synů a 2 dcery brzy v mládí zemřeli, a poslednějších 5 synů a 2 dcery odchovali. Z těchto 5ti synů dosáhl nejstarší Tomáš 90tého roku svého žití. Jan byl z těchto 5ti synů 3.1); navštivoval tehdáš jednotřídní školu v Milavčích, k níž byly také přiškoleny obce Chrastavice, Radonice a Boškovy, za učitele Ant. Slavíka a lokalisty p. Kacerovského. Když byl 9 let stár, byl dán se 2 spolužáky a s.2) s Petrem Zahoříkem3) a Jiřím Hofmanem na německou školu do Blížejova, již navštivoval po 3 léta, uče se mimo předmětů školních také hudbě. Pro pilnější si přehrávání nových úloh byl dán jeden na půdu, druhý do zahrady a třetí do školy. Třetího roku byl Bttr.4) ve škole již dozorcem a chodil také na latinskou hodinu k panu faráři p. Hamperlovi, chtěje v příštím roku vstoupiti do gymnasium ; protož také o prázdninách


1) Druhorozený syn Václav dožil se 85 let a měl dva syny: Jana a Josefa; první jest majitelem hospodářství v Milavčích a otcem Bartoloměje Bittnera, redaktora českých listů v Chicagu, druhý byl professorem německé reálky v Karlině; zemřel r. 1906, byl vždy upřímným Čechem. Čtvrtý syn, Vojtěch, zemřel u věku 84 let a měl též dva syny, kteří oba studovali; jeden byl důstojníkem u husarů, druhý zanechal za polského povstání studií a odjel s Poláky na pomoc; byl to Jiří Bittner, člen Národního divadla v Praze. (Viz jeho »Paměti«.) Nejmladší z pěti bratří, Jiří, byl stár 76 let; měl též dva syny; oba byli řídicími učiteli.
2) a s. = a sice.
3) Zemřel r. 1890 jako řídící učitel ve výslužbě v Koutě na Šumavě.
4) Zkratka místo Bittner.

Předchozí   Následující