Předchozí 0423 Následující
str. 399

o Pane! že Bůh můj jsi a obejmi mně syna marnotratného, kterýžto v prsa svá skroušeně se bijíc o milosrdenství tvé za odpuštění hříchův žádám. Amen.

Napomenutí: Tento list zanechám na tomto světě Lvovi Papežovi, služebníku Božskému, poslu Církve svaté Římské katolické, apoštolské, aby ho poslal bratru svému císaři a Králi na památku proti svým nepřátelům. Ten list má takovou moc, že kdo ho má, neb číst sliší, sto dní odpustků dosáhne, žádná škodlivá věc jemu, ani ohěn, ani voda, a žádné kouzly neb čáry uškoditi mocti nebudou. Kdyby v tom a neb v jiným domě byla žena obtížná, těžkým životem, pomodlí se Otče náš, a Zdrávas Maria, pak věřím v Boha .... Kdo ten list při sobě nosit bude, od všeho nebezpečenství ochráněn bude a zvítězí nad nepřáteli svými vy-ditedlnými i neviditedlnými, a je přemůže; jen svatým křížem ať se žehná a řekne: tito .slova; Ježiš f Kristus jest předemnou, Ježiš -f Kristus nade-mnou; Ježiš f Kristus za mnou; ten mně ostřihá od všeho nebezpečenství. Posvět mně Ježíš Kristus skrze svou předrahou krev, kterous vylil z boku svého pro spasení naše. Rač nám opatrovat duši i tělo, od morové ránny, ud hromobití a zlý bouřky od nepřátel vědomých i nevědomých, aby nám škoditi nemohli Rač nám to dáti Ježiš, Maria Josef. Amen.

Též také eště k upamatování se nám dává; že, kdo se každý pátek 6 X Otče náš a jednou Věřím Boha Otce modlí, ten dosahuje tisíc dní odpustků a před svou smrtí přijde Kristus Pán s jeho Matkou, n vezme duši jeho do ráje věčného k Otci nebeskému. Kdo se také jednou Otče náš, a Věřím Boha modlí k svatému Michalu Archangelu, ten dosahuje ještě 100 dní odpustky. Finis.

@NZ@Otázky a odpovědi.

Kominické pověry.

(»Mistr Š . . . .«) Dotaz Vaší společnosti, třeba žertem asi zaslaný, nepřivede do rozpaků. Obyčeje, zvyky, pověry, předzvěsti, zábavy cechu kominického sebrány jsou v knížce : Mit Gunst! Wegweiser durch das Gesellenleben des Schornsteinfegers, Berlin-Charlotlen-burg, 1909, m. 8°, str. 155, na str. 9 a d. Komináři čili mestko-mínové ve stol. XVI. a d. v Čechách jsou vylíčeni od mistra Dr. Zik. Wintra, Řemeslnictvo a živnosti XVI. věku v Čechách, v Praze, 1909, str. 696—699    Zbt.

Jízda na oslu na květnou neděli.

K odpovědi Zíbrtově na dotaz v Českém Lidu XIX. 303 poznamenávám: Kronikář Hájek vypravuje, že když r. 1421 lid vtrhl na Hrad Pražský, ničil památky v chrámu sv. Víta i v kapli sv. Václava. »Při tom také, aby se jich větší bláznovství ukázalo, obraz Pána Krista an sedí na oslíčku, v zadní zakřiště nalezše, do prostřed kostela jej vytáhli, a obrátivše jej tváří na západ slunce, s posměchem k tomu dřevu mluvili: Poněvadž jsi ty Kristus, dajž po-


Předchozí   Následující