Předchozí 0426 Následující
str. 402

Nutili je tam také, aby se za toho, jenž je vyhnal, modlili. A marně namítal bývalý duchovní správce v Žatci Rsgius: ». . . jest evangelických nejúhlavnější protivník, se vší silou svou k tomu se snaží, aby spolu s králem hyšpanským nějakou novou monarchii vyzdvihl, zem českou, německou a summou celou říši sobě dědičně podmanil a všeckno křesťanstvo ku poslušenství stolice římské přivedl a sněmu trienského exekucí vykonal. Poštěstí-liť se mu to, museliť bychme my ubozí Čechové, anobrž i všichni evangeličtí i vy sami anebo z země vyhlazeni býti, aneb na věčné časy pod jhem Antikristovým a španělským s potomky našimi zůstávati a tak věčného zatracení s všeehněmi nepřáteli církevními očekávati. Ale vy beze všeho rozdílu ve všech věcech šťastného prospěchu, aby se jemu i toto také jeho předsevzetí dobře zvedlo, vinšujete i za to se modlíte a tak nám, sobě i vší církvi evangelické ustavičné soužení a potlačení, Antikristovi vítězství.. . přejete a žádáte toliko, aby vašich prebend neubylo, abyste nebyli účastni utrpení a soužení Kristových.« A konsistoř ve Freiberce se hájila, že apoštol přikazoval, modliti se i za Nerona . . .153) Tak daleko to došlo v Sasku, kde kurfiřt se dotazoval Boha ústy svého dvorního kazatele Hoěa, jak tento rád říkával. Odtud lze si vysvětliti, že proroctví o budoucí slávě Saska a jeho panovníka Jana Jiřího jako budoucího krále českého, nenalezla, ač byla stranou saskou dosti šířena, žádného valného ohlasu mezi exulanty.154)

A v těch útrapách málo kdo vyhnance politoval, málo kdo se jich zastal, ba skoro nikdo hlasu jich si nevšímal. Jak tonoucí v dravém živlu volali marně po pomoci, ač po břehu pobíhali lidé, nedbající však jejich nářku. Jak židé naříkali: Lačníme i žízníme i nahotu trpíme i políčko vání býváme i místa nemáme, protivenství trpíce . . . jako smetí tohoto světa učiněni jsme povrhel u všech . . . ukázal nás B&h jako smrti oddané, učiněni jsme divadlo tomuto světu i anjelům i lidem . . .

A přec si zachovávali hlubokou důvěra a náboženskou vroucnost, cítíce se povýšenými nad své sousedy, neboť trpěli pro pravdu Páně a proto »spouštěli a pokládali osud svůj na jeho milostivé ruce«, ač často plakali s prorokem Ozeášem, že Hospodin národ český takovou ranou potrestal, »že není krále, ni kněze, ni proroka«. Bránili se pochybovačnosti, říkajíce si s biblí: kdo pochybuje, podoben jest vlnám mořským, kteréž vítr sem i tam žene a jimi zmítá, ale neubránili se zcela, aby duše jejich se nezachvěla, aby nevytrysklo ze stísněné hrudi: Deserti šunt ab omni parte Bohémi čili ještě žalostivěji: Opustil nás Pán Bůh sám ... A k tomu ke všemu vznikají mezi samými vystěhovalci těžké spory, o nichž možno říci s básníkem: Utrativše rozum v mukách dlouhých — plivají na sebe a žerou jedni druhých. Obraz bídy, hodný hrůzného štětce Goyova.


153) Rukop. městské knih. Žitavské, sign. B. 197, 1. 73 a. 154) Gräbner Paul, Prognosticon oder Erklärung über den Anno 1618 erschienen Comet-Stern und dessen Operation, 1631, 4°.

Předchozí   Následující