Předchozí 0448 Následující
str. 424

a o Slovensku, o dubu stochovském sv. Václava atd.). K nim nyní přistupuje nová práce,*) plná zajímavých výsledků, ovoce- studií dlouholetých, pilných, v knihách i mezi lidem. Netušili byste, kdybyste náEodou seděli se skromným, věčně usměvavým, dobromyslným p. farářem stochovským, jenž všecko uznání odmítá, za lichotky pokládá, — co poctivého přičinění již věnoval bez hluku, bez slávy i bez každé jiné odměny sběratelské činnosti v oboru lidového umění i studiím o lidu československém.


Č. 1. Poutníci u studánky na Svaté Hoře u Příbramě. Kresba E. Zilicha. Světozor 1867.

Nová kniha jen potvrzuje náš ustálený úsudek'o jeho vytrvalosti a píli, o jeho rozhledu po literatuře i o klidné, věcné úvaze, pokud se týče otázky náboženské v životě lidu československého. Hledisko svoje jasně naznačuje v úvodě. I ten, kdo snad nesouhlasí se všemi výklady a názory s hlediska, jež si spisovatel vytkl v knize, neupře, jak bohatou


*) Lid Český s hlediska prostonárodně-náboženského. Napsal Karel Procházka. Knih »dědictví Svatojanského« č. 109. Pořádá Dr. Ant. Podlaha. Podíl údů »dědictví Svatojanského« na rok 1910 č. 1. V Praze.

Předchozí   Následující