Předchozí 0449 Následující
str. 425

látku sebral a jak zajímavě, srozumitelně a poutavě ji zpracoval. Knížka se roztomile čte a řadí se k vynikajícím novinkám za poslední dobu v oboru studia lidovědného u nás.

Předmětem knihy jest: podati několik ukázek prostonárodně náboženské kultury lidu českého, provésti čtenáře po rozličných cestách života lidu našeho a sledovati na nich náměty prostonárodně náboženské.

Nechce líčiti život náboženský v lidu našem, jevící se dle pravidel víry a mravouky katolické, jak si život ten žádají knihy jednající o pastýřském bohosloví, nýbrž vypisuje pouze rozmanité prostonárodně náboženské zvyklosti, obyčeje, názory, slavnosti lidové.

Pro omezenost místa nemohl spisovatel srovnávati, jak tomu obdobně se zvyklostmi na družné Moravě se Slezskem a na uherském Slovensku. A tak v knize dýše vše jen naším českým vzduchem.

»Ku práci této užil jsem mnohých pramenů (připomíná autor v úvodu). A tak, co v tolika spisech a ještě rozptýleně podáno a těžce širším vrstvám přístupno jest, snesl jsem v jeden a to přehledně zaokrouhlený celek. Vlídnou účastí, zejména ctihod. p. bohoslovců, jimž, jakož i jiným, kdo ruku pomocnou mi podali, upřímně děkuji, podařilo se mi i leccos nového přinésti. Zvláště děkuji též za mnohý vzácný pokyn vysoce dp. kanovníku Dr. Ant. Podlahoví a .... p. professoru Dr. G. Zíbrtovi za vlídné svolení, že dle libosti své čerpati jsem směl z jeho Českého Lidu. Komu běží o podrobnosti, musí nezbytně ovšem sáhnouti k vyjmenovaným i jiným pramenům, jelikož kniha tato není vědeckou encyklopedií, nýbrž jen populárním podáním některých prostonárodně náboženských zjevů. Snad tu onde se mi vytkne, že v práci této mohl jsem použiti osnovy jiné. Připouštím. Leč po přečtení osnov uveřejněných v Národopisném Sborníku českoslovanském (svazek I.) a od Dra G. Zíbrta v Adámkově »Lidu na Hlinecku«, rozhodl jsem se pro postup v knize použitý.«


Č. 2. Obrázek z knížky »Zlatý prsten«. V Praze 1696.


Předchozí   Následující