Předchozí 0109 Následující
str. 86

čího. Pěkně komponované jest též W, bílé, červeně stínované, vsazené v pole světle zelené, širokým rámcem obtažené.

Charakteristickou jest pro jeho knížky úprava písmeny O jako květu na haluzi. K jednotlivým písmenám přikomponoval vedlejší ozdoby, tak ku S velmi ozdobnému stavení s věží, ku P kvítek, atd.

Některé iniciály jsou bílé, červeně a černě obtažené a podobné i celý prvý řádek jest nakreslen (při H), nebo jsou žluté, černě pruhované, částečně zeleně a růžově obtažené (K) nebo zelené, červeně a černě obtažené, nebo modré, červeně obtažené.

I v jiných modlitbách s obzvláštní zálibou maloval iniciálky, tak W, u něho roh s karafiáty na tyči s červeným hrotkem přivázanými, D červeně, žlutě a fialově stínované, dole v listy žlutozelené se- rozbíhající a nahoře zobcem ptačím zakončené, P bílé, modře proužkované, nebo zase H žluté, červeně obtažené a okrášlené kvítky růžovými a větvičkami zelenými. I tu vyškytá se jeho typické O, prizdobené krajinkou s opevněným městem, v němž vyniká bílá věž s červenou střechou. Při O vymaloval schodiště, nebo zase B vymaloval jako bránu s věží,' k níž vedou schody, k O namaloval zelený deštník, k S větvičku, na ní 3 planoucí srdce, B žluté ostínoval červeně a fialově. Ku L zelenému a žlutému, červeně obtaženému namaloval zelenou desku s klobásem, v P vkreslil muže v žlutých kalhotách, bílé košili a zelené čepici a přimaloval čápa, na N bílé, červeně štráfované, zavěsil při zeleném jeho horním okraji žlutě stínovaném haluzku s kvítky pomněnkovými.

Jiné modlitby započal iniciálkou W, již ozdobně vymaloval v zeleném čtverci. I tu zachoval svá charakteristická D s ptačími zobáky i význačná O. K iniciále O přimaloval bílého ptáka se zeleným křídlem a červeným velikým rozčleněným ocasem, pod Z, jehož hořejší větev ověsil žaludy červenožlutými, položil ovci; opakoval O v podobě rybáře s rybou zápasícího a přimaloval zelený domek s červenou podezdívkou; zvláště vyzdobil C haluzí se zvoncovitými růžově žlutými květy a červenými bobulemi, a zas N utvořil z muže a ženy, za ruce se držících, k W přimaloval obličej, z póla v lebku změněný, tu, kde o vzkříšení se zmiňuje. K písmeně K přimaloval misku koblih nebo knedlíků, k D pootevřenou skřínku, k O kostel se stromem.

Jiří Svoboda byl dobrý portretista. Několika čarami velmi dobře vystihl náladu. Jeho figurky, jimiž promísil řádky zbožných sentencí modliteb, nejsou strnulé a nemotorné, jak vidíme v modlitbách krounského V. Svobody. Žertovné výjevy a zátiší, jež zde onde po modlitbách roz-trousil, svědčí, že učitel Jiří Svoboda, ač byl zajisté rozvážný a nábožný pěstoun mládeže, přece nebyl žádným škarohlídem.

Vedle prací Františka Musila, stanského učitele, náleží modlitby psané a malované kameničkovským učitelem Jiřím Svobodou mezi nejlepší a nejsvědomitější práce tohoto oboru na Hlinecku vzniklé.

Zvláštní místo mezi psanými malovanými modlitbami zaujímají modlitby Jiřím Svobodou, učitelem kameničkovským, psané Duchownj Poklad dusse křesťanské 1817.


Předchozí   Následující