Předchozí 0111 Následující
str. 88

se po haluzi, jež při horním okraj obrnby dosahají k terčovému hnědému květu s červeným středem v modrém terči. Na haluzích jsou kulovité květy modročervenožlutočerveněmodré, výše-dvojice lístků a zase bobule modré. Každý trs končí zahnědlým květem zvonkoviťým. Celá strana 26. jest zaplněna ozdobnou nádobkou baňatou, z níž vyrůstá silný trs s květem astrovitým, majícím kol bílého, červeně mřížkovaného elipsového terče seskupeny plátky bílé, žlutě nebo modře neb růžově stínované. Po každé straně jest květ zvoneovitý a list široký žlutozelený.

Figurální výzdoba jest nedokonalá. Kromě andělíčka na titulu jest andělíček letící, Kristus, páv, andělíček držící věneček s nadpisem oddílu. Str. 25 jest zakončena nákresem budov, str. 81 budovou a květem červeným na silném odenku, z něhož vyrůstají dvě dvojice listů, str. 60 haluzkou s oranžovou bobulí a třemi lístky. Str. 5. jest zakončena srdcem zpola růžovým, zpola červeným, z něhož vyniká modrý hrot; z hrotu tohoto vyrůstají tři květy růžově, červeně stínované, modře šrafované, s terči bílými, červeně tečkovanými, a na každou stranu splývá široký list. Str. 32 jest zakončena nádobkou, z níž vyrůstají široké listy modrozelené a na křivolakém ohnutém trsu tři květy fuksií.

Zvláště ozdobné jest C v záhlaví modlitby při pozdvihování. Obtočeno jest obloukovitě haluzí od modrého terče vzhůru i dolů se rozvíjející, osazenou hnědě zelenými lístky a končící na obou koncích dvojicí širokých hnědých, zeleně žíhaných květů. Stejný základní motiv byl v Modlitbách Jiřího Svobody, neopatřených zvláštním titulem, použit na str. 44 taktéž při modlitbě k pozdvihování, kteréž zní stejně jako modlitba při pozdvihování na str. 40 modliteb »Duchovní poklad duše křesťanské« r. 1817 napsaných a malovaných. Některé iniciály v tomto »Duchovním pokladě duše křesťanské« jsou prizdobený domky nebo andělíčky. Iniciála 0 jest kombinována z chlapce zápasícího s rybou. Typické prvky, jevící se ve výzdobě iniciál v jiných pracech Jiřího Svobody, objevují se i v těchto modlitbách. Nedovedná figurální výzdoba jejích i květinové okrasy uzavírající jednotlivé oddíly modliteb, poukazují zase na V. Svobodu, učitele krounského.


45. Závěrečná okrasa.


Předchozí   Následující