Předchozí 0118 Následující
str. 95

taužj dusse má, po syncych Hospodinovich. Srdce mé y Tělo mé pl(esse) k Bohu žiwemu. Blahoslawený, kterýž přebywagj w domně twem, tiť tebe na wěky chwaliti budau. Berau se hauf za haufem, a ukažj se před Bohem na Syonu. Žalm 84.

Týž malíř maloval tyto čtyry upomínky tak, že nejprve olůvkem si obliskl nárys a pak jej obarvil a barvami obtahoval. Všechny tyto 4 malby jsou rozměrů stejných a byly nalezeny v Holetíně u Hlinská.

Od téhož malíře pochází další malba. Malba tato jest provedena na papíře formátu Sö^X^ß cm., jenž jest zaplněn třemi srdci a elipsovitou tabulkou. Malba omezena jest rámcem žlutým, křížícími se hnědými vlnicemi vyplněným a silnými čárami obtaženým. Oba horní rohy zaplněny jsou oblaky, modře stínovanými, z nichž vyniká po každé straně ruka z rukávu žlutého, červeně stínovaného, jež ukazuje prstem k srdcím.

Tři tato srdce jsou růžově zabarvená, tmavou červení karmínovou šrafovaná a mají uprostřed bílou tabulku, jež jest žlutým rámkem, hnědou vlnicí vroubeným, zarámována. Od dolního cípu každého tohoto srdce vine se stužka žlutá, hnědě obtažená, ve dvojitou smyčku svázaná. Ze srdcí vynikají kytice a sice z horního středního srdce vyrůstá žlutý desítieípý květ, hnědě stínovaný, s červenými tyčinkami a kruhovitým, hnědě zamřížkovaným středem. Od tohoto květu vine se na každou stranu trs, na němž jest po jednom takovémtéž menším květu, červeně stínovaném. Každý tento trs končí žlutým tulipánem červeně stínovaným. Poboční srdce jsou souměrně vyzdobena kyticí se žlutým květem hnědě stínovaným, po jehož každé straně jest světle modrý takovýtéž květ s žlutým, hnědě zamřížovaným kruhovým terčem a nad těmito třemi květy tři růžice tmavočervené. Kol květů vynikají trsy listů, v nichž ještě jsou dva menší modré, tmavomodře stínované kvítky s žlutými terči. V středech srdcí pobočných jsou tabulky nezabarvené, taktéž jako tabulka horního srdce lemované.

Elipsovitá tabulka pod horním srdcem zaplňuje prostoru mezi pobočními srdci, jest světle zeleně orámována rámkem z dvou proplétajících se vlnic tmavozelených. Ve středu hořejška této obruby jsou červené růže tmavohnědě stínované s trsy listí a po každé straně po dvou světlemodrých kvítcích tmavomodře stínovaných s žlutými terči.

V tabulkách jsou nápisy. V horním srdci jest vepsáno : Summa Zákona Božiho. Milowati budeš Pana Boha sweho z celého srdce swého, a ze wssj dusse swé, a ze vvssj myslj swé. Milowati budeš bljžniho swého, to gest, každého člowéka, gako sebe samého. Na těch dwau přikázáních wsseeken Zákon zaležj y prorocy. Mat: 22, w. 37. 40.

V levém pobočním srdci čte se tento výňatek z Nového zákona: Bůh laská jest, a kdož w lásce přebywa, w Bohu přebywa a Bůh w něm. Ržekl li by kdo : milugj Boha a bratra sweho, kteréhokoli člowěka, ne-nawiděl by, lhář gest; nebo přikazanj máme od něho, aby ten kdož mi-luge Boha, Milowal y bratra sweho. 1. Jan IV. w 16. 20. 21.

V pravém pobočním srdci jest vepsáno : Se wssj pokorau tichosti

Předchozí   Následující