Předchozí 0030 Následující
str. 17

Byly to z pruského Slezska, ze Svidnice tehdy vypovězené jeptišky Voršilky, jejichž konvent od Václava Steidlera dne 15. srpna 1877 hostinec »u bílého lva« za 30.000 zl. koupil. Kupní smlouva podepsána dne 30. listopadu 1877. Pruské Voršilky slavnou českou hospodu dle svých potřeb upravily a změnily ji v klášter s německými dívčími školami a internátem pro četné chovanky, jimiž původně v hojném počtu bývaly katolické dívky z Pruska, což nyní také ochablo. Novému českému domovu a jeho lidu se však pruské Voršilky nepřizpůsobily a školy své vedou stále německy.

To jest podrobná historie vzniku a zániku »jiřinkových slavností« v České Skalici, pokud se o nejdůležitější její osobní činitele a o budovu, v níž bývaly konány, jedná. Spolu pak jest naznačeno, jaký vliv slavnosti ty vůbec a pěstitelé Jiřinek zvláště měli na mysl a praktický smysl českého lidu.

Dr. Čeněk Zíbrt:

Náhrobní nápisy z českých hřbitovů.

Ouisquis ades, qui mořte eades, sta, perlege, plora; sum, quod eris, quod es, ante im, pro me, precor, ora.

V poslední době sbírají odborné listy lidovědné i zvláštní sbírky samostatné nápisy hřbitovní jako projevy lidového básnictví, buď prosté, nebo vyšňořené od samouků písničkářů i přebírané a přizpůsobované od lidu na kříže, tabulky ve zdi a náhrobky.

Podle vzoru uvedených cizích sbírek a úvah ku posavadním již ojedinělým ukázkám hřbitovní poesie lidu českého přidávám delší soustavnou sbírku. Pomůckou byla mi jednak sbírka, kterou si sestavil sám i pomocí přátel Fr. J. Zoubek, jako student osmé třídy gymnasijní v Králové Hradci, jednak nápisy, jež jsem po hřbitovech českých opsal, a pak zásilky přátel, spolupracovníků Českého Lidu. Prosím za další příspěvky.

Proslula již na začátku věku XVII. známá sbírka skutečných i strojených, smyšlených nápisů hrobovních s názvem: Epitaphia Joco-Seria, Latina, Gallica, Italica, Hispanica, Lusitanica, Belgica. Franciscus Swertius Antverp, posteritati et urbanitati collegit. Coloniae, 1613, 1645, 12°, str. (6), 323.

Z literatury upozorňuji zvláště na sbírky a studie: Storck Willy F., Der Spruch der Toten an die Lebenden. Zeitschrift des Vereins für Volkskunde. Unter Mitwirkung von Johannes Bolte, herausgegeben von Hermann Michel. XXI, Berlin, 1911, str. 53—63, 89—91. Viz Athenaeum 1872, 1, 777, 2, 110. — Droheim, Deutsche Reime, Berlin, 1883. — Dreselly, Grabschriften, Sprüche auf Marterln, Salzburg, 1898. — Grimm W., Abhandlungen der Berliner Akademie, 18-49, 384 (Kleine Schriften 4, 63). — Hallbauer, Sammlung Teutscher Inscriptionen. Jena, 1725. — L. v. Hörmann, Grabschriften und Marterln 1—3, Leipzig, 1896—1908. —


Předchozí   Následující