Předchozí 0034 Následující
str. 21
Jinochu, v své bujarosti, dívko, ve své spanilosti stůjte nad mým náhrobem ! Ve vašem to krásném květu odňat byl sem tomu světu, smrt mně byla podílem !

V tomto posvěceném stanu manželka a syni libě spí.

V Bohu odpočiňtež k ránu, kdež vás anjel k slávě probudí.

Tam, kde chví se palma pokoje, zlostné míjejí kde strasti, tam k tobě, manželko, srdce zplápolá; o blaze, až hlas trouby zavolá, a nás spojí v jedné vlasti!

Tělo v hrob ač položíme, s otcem v duchu se spojíme.

(Otci.)

Krásný život jestiij záhy Rouchem spánku zakryt tobě; Ale blaze v tichém hrobě! Utěšeně sníš teď v slasti, S Bohem dlíš tam v blahé vlasti. (Bohoslovec.)

Jenž zde v cnosti prospíval, v světě dobré rozsíval skrz celý věk od mladosti; zde své věnce manžel vije, manželka s dílkami si y lije. Stvořitel ho odĎal světu do věčnosti nesmírné.

Ustaň, srdce, v truchli vosti, Otec, manžel v tichém hrobě spí; vždyť noc mine, na výsosti věrou v Krista nám se dní. Tělo v hrob ač položíme, s Bohem v duchu se spojíme.

Fr. Homolka:

Rozšíření písní umělých mezi lidem českým.

Nejvíce zobecněla »Výpověď z lásky« (U panského dvora) která dostala charakteristický nápěv a ještě dosud s oblibou se zpívá. Zíbrt uvádí v Bibliografii29) následující její tisky: Erben, 2. vyd., 192 ; Erben, 3. vyd., 214.; České Zpěvy 193. a Krolmusovu sbírku str. 594—602.

Z písně »Gesta z námluv« (Když šel náš Vít na námluvy) zobecněla sloka 2., ale valně pozměněná na Podřipsku. Srovnávám zde oboje znění:

Vacek:

Když se vracel z námluv domů,

tut již pršelo,

tak že promok až na tělo,

to ho mrzelo!

PokazilC si nové šaty,

to od hlavy až do paty,

a tak přisel z námluv domů

hůř než z roboty.

Var. a.

Dyž sem já šel od mé milé

tuze pršelo,

upad sem tam do bláta,

to mně mrzelo!

Zamazal sem si šaty,

kabát, vestu, kalhoty,

a tak sem Sel z milování

jako z roboty.

Píseň »Černé oči« (Není žádné děvče věrné) uvádí K. Weis v Blaťáckých písních III., str. 4., jako třetí sloku písně »Na tom boši-leckym mostku« a zní:


29) Zíbrt, Bibliografický přehled českých národních písní, Praha 1S95, str. 39.

Předchozí   Následující