Předchozí 0040 Následující
str. 27

cedulích a právě takové, jež dosvědčují, že tu šlo o návštěvu česky mluvícího obecenstva, když se udává po česku na ceduli: »Divadlo nachází se v Platejsu« a pod. Tím odpadá domněnka, nebo výčitka podezíravá, že tu šlo jen o zábavu německé Prahy a nikoli o zábavu obecenstva, lidu českého. Domyslíme si, že také tito potulní komedianti atd. neprošli při nedostatku tehdejšího spojení a při nákladu cestovného (nebylo tenkráte ještě železnic) celé Čechy, aby jen v Praze komedie provozovali, zvířata ukazovali atd. Jistě že i jinde, mimo Prahu, po zemích českých se zastavili a podobnými cedulemi, plakáty zvali a lákali ku představením. Vybíráme tedy ukázky.

S vysokým povolením ukazoval v Platýze J. Hill r. 1812 podivnou společnost indiánských divochů a černošku. Dovolává se napřed učených theorií o rozrodu pokolení lidského (prof. Blumenbach v Gottinkách, Rosenmüller v Lipsku, Märkel a Nitsch v Halle). Zvláště upozorňuje, jak divoch (obr. č. 1.) na právo obětuje býčí hlavě a Afričanka krokodilu, jak napodobuje divná tato rodina shledávání se v lesích a pouštích, válčení, zajetí, ženitbu, tanec, zpěv, obřady náboženské, ničení a kult ohně, zábavy. Dvakráte denně jedí, trhají živá kuřata a pojídají, kokosové ořechy atd. Způsob výchovy dětí. Za první místo platilo se 1 zl. 30 kr., za druhé 1 zl., za třetí 30 kr., děti pod 10 roků polovic.

Měšťan Tredee z Augspurku dovezl na pouť po Cechách r. 1819 opici, oděnou na způsob Savojských kolovrátkářů, hrající na niněru (kobylí hlavu). Umí také lézti po provaze. Hraje podivně jemně a zase rázně, až prý překvapí tento cit pro odstíny hudebního umění. Po jejím výkonu jezdí pudlík na černém psu a bázlivý zajíc střílí směle z nabité pistole. Ukazoval to vše v Platýze při cenách, jako č. 1., jen přidal místo čtvrté za 15 kr. a slevy dětem nedal. (Obr. č. 2.)


4. Parádní jízda zahajovací v cirkusu Bachově ve stavovské jízdárně.*) 1816.

S rodinou De Bach často se v obou sbírkách cedulí setkáme. Její členové mívali komedie s jízdou koní. Pozvání z r. 1817 vede nás na


*) Mit hoher Bewilligung macht Endesgefertigter einem hohen Adel und verehrungswürdigen Publikum hiemit bekannt, dasz er nach 14 Vorstellungen allhier, mit Vereinigung seines Stiefvaters Herrn de Bach, und seines Bruders Herrn Alexander Price, welche auf ihrer Reise von Wien nach Berlin, mit noch einer zahl und kunstreichen Gesellschaft hier angelangt sind, geben wird . . . Der Tag der Vorstellung ist Morgen Mittwoch den 6. März 1816, wo überdiess noch durch besondere Anschlagzetteln, und eine pompese Parade, wobei die ganze Gesellschaft mitreitet, das Nähere bekannt gemacht werden wird. Der Schauplatz ist noch immer in der ständischen Reitschule auf dem Tummelplatze.«

Předchozí   Následující