Předchozí 0053 Následující
str. 40

Široce dlouze vychvaluje svoje umění zajímavá, »indiánské«. Bubnuje prý najednou na 15 rozmanitě upravených bubnech, přesně podle taktu. Jeho produkci znázorňuje obrázek č. 19. Uzavřené sedadlo stálo 40 kr., první místo 20 kr., druhé místo 10 kr., gallerie 6 kr. Začátek o 5 hodině. Liebhard nešetří samochválou. Všecka veliká města v Evropě uvítala jeho výkony s nadšeným uznáním. Doufá, že i umělecký cit a vkus vysoce vážených Pražanů nedá se zahanbiti vzorem měst cizích a dokáže hojnou návštěvou, jak si Praha umí vážili tak skvělého a nedostižného umění indiánského.

Až z Holland ska prý zavítal do Prahy G. Jordaan potěšit obecenstvo nevídaným zjevem přírodním. Ukazoval dvě ženy, obryni a trpaslkyni. Obryně 7 stop a 2 palce vysoká Hollanďanka. Trpaslkyně 11 let stará, 26 palců vysoká, 95 liber těžká, úplně vyspělá, jak děvče 18 lete. (Viz vyobrazení č. 20). Obryně prý má krásnou postavu a převyšuje všecky obryně, kteréž vůbec se v Evropě ukazovaly. Měla štěstí, že ji viděli a chválili na dvoře královské rodiny v Berlíně, v ruskcm paláci cárském, vévodkyně z Augustenburku, sestra krále Dánského a jiné nejvyšší osobnosti. Malá, boubelatá, tlustá panenka, jedenáctiletá, má jemnou bílou pleť, líbezně zpívá při kytaře, krásnou tvář, ušlechtilý ráz celého zjevu. Od 8 let nerostla a jen sesilovala, tloustla. Doktoři a professoři v Hollandsku, v Prusku, ve Virlenbersku, v Sasku a v Rakousích divili se jí jako vzácnému zjevu. Umí plnou sklenici ohěma nohami vzíti a vyzdvihnouti a až ke rtům si podati. Mluví hollandsky a německy. »Osoby od stavu« platí dle libosti, první místo 30 kr., druhé místo 15 kr., děti jen 10 kr. Divadlo na Příkopě (Nr. C. 858 zu ebener Erde), denně od 10—12, odpoledne od 1 — 7 hodin večer. V neděli a ve svátek toliko od půl páté do půl sedmé večer.

Václav Schule:

Ze života českého učitele na počátku století XIX.

1817 d. 15. ledna ve Velké Řetové. Učitel František Schlägel stěžuje si na neuctivé se chování Josefa Coufala z Přívratu a na neplacení školního platu od sousedů. — Vzláštně mnoho vážený a urozený pane vrchní! František Schlögel, učitel školní ve Velkořetový (na) panství Lanškrounském, snažně prosí a žádá Jejich Urozenost, by jeho stížnost, kterou představuje proti Jozefu Coufalu, chalupníku s cons. nia. 72 v obci Přívratě, aby vyslán byl (sic); kterou v následujících důvodách předkládá a sice:

Sousedstvo počestné obce Přívrat své dítky dle předpisu a mé školní fasse mají své dítky do školy Velkořetovské do školy posílat a školní plat dávati; a celá obec před dvouma lety při kanovnický (sic) visitaci Jeho Excellenz (tit.) pana biskupa s Alois Josef z Kollovratu že pro vzdálenost cesty se vymlouvaly do Velkořetový dítky do školy posílati a žá-


Předchozí   Následující