Předchozí 0054 Následující
str. 41

dali mně, bych jejich společné obce mého syna Františka, který v hlavní cis. král. hlavní školy Králohradecký školy normální skoušený a priefo-vaný jest, jak jeho attest toho dosvětčuje, za učitele jejich dítek do jejich obcí jim dal, že si v obci světnici zvolejí a jemu jeden po druhém zdravu oni rodiče, který dítky ke škole mají, z velikou radostí, jak jejich možnost bude, dávati budou. V kterém u všech sousedů loňského i letošního roku náležitou spokojenost, upřímnost a lásku i vděčnost sem zažil; i u mnohých sousedů, který dítky do školy nemají, radostné díků činění sem zažil. Jen ten jediný vejše psaný soused Josef Coufal loňského i letošního roku mně s jeho dítkami nátisky činí a velikou nečest mezi jinými dětmi a sousedy dělá a mluví, by jejich učitel dobytek pásl; i jiné nectné a hanebné řeoi svou hubou proti němu tropí, lak sice, že hanebné jest, by jeden soused, který vysloužený voják jest, tak špatné mravopočestnosti pro svého učitele a své dítky má. Který si příčinu bere skrze svého chlapce. On ho 16 prosince do školy přivedl a chtěl, by se synáček psáti učil; který se 14 dní psáti učil a s psaním k rychtáři, že unpar-tajisch komis přijít musí, že se za ten čas nic psáti se nenaučil; kterému rychtář pravil, že bryndal jest, který ani na napomenutí rychtáře a jiných sousedů uhasnouti se dáti nechce.

Zač snažně prosím a žádám, urozený pane vrchní, by onen Jo^ef Coufal k vejstraze jiným sousedům jeho dle Jejich Urozenosti mocnosti jako svého poddaného přísností přidrželi, by on i ostatní sousedé povinovaný školní plat skrze rychtáře Vaňousa mně doručen býti mohl; poněvadž oni rodiče, který své dítky do školy neposílají, žádný školní plat platit nechtějí. Zač Jejich Urozenost snažně ze vší uctivosti prosím a žádám. Sig. v Velkořetový dne 15 ledna 1817. — František Schlögel, učitel školní ve Velkořetový.

Na yzláště mnoho váženého a urozeného pana vrchního žádost Františka Schógla, učitele školního v Velkořetový s panství Landškroun-ského.

Vrchní Kupka vyřídil žádost tuto přípisy ze dne 26. února následovně: »Na učitele školního Františka Šlogla ve Velký Řetový! Ten samý se na svou pod dnem 20 ledna b. r. zanesenou žádost z ohledu za Přívratskýma obyvatelama pohledávajícího školního sobotalesu s tím poukazuje, že Přívratský rychtář onen školní plat od tamních obyvatelův vyzdvihnouti a jemu odevzdati má. Dřív ale musí se rychtářovi dotýkající poznamenání předložiti, dle kterého on takovou po-hledávajičnost vybrati může.«

»Na rychtáře do Přivrat! Tomu samému se s tím nařizuje, by on rodiče školních dětí hned k zaplacení dlužního^ školního sobotalesu přidržel a takový učitelovi Františkovi Schlöglovi ve Velký Řetový doručil, an sice ti dlužníci k dvojnásobnému platu sobotalesu přísně přidrženi a skrze neodesílání jejich dětí do školy obvzláštně trestáni budou.«


Předchozí   Následující