Předchozí 0064 Následující
str. 51

požadavky, které by nám měly býti známy. To všecko nejasně tušíme a proto Vás žádáme, abyste nám ze Svého oboru poukázal na to, čeho bychom si měli všimnouti a dal nám jakýsi návod, a. řekl nám něco ze Své zásoby vědomostí, co by pro nás jako budoucí kněze bylo pozoruhodným.« Ideální tužby tyto zasluhují podpory. Český Lid bez učitelstva a kněžstva nebyl by sebral nikdy tolik bohaté látky, jako za horlivé pomoci těchto stálých spolužitelů a vůdců,, rádců, znalců našeho lidu venkovského.

* Obrat v napodobení lidového stavitelství jest předmětem touhy a úvah kruhův odborných i přátel lidové svéráznosti. Upozorňujeme na feuilleton Samostatnosti 1911 č. 13. a dodatek 16. dubna 1911. Přesvědčivě se tam píše: »Nejzajímavější jsou však vývody p. F. A. o architektonické stránce rodinných domků. Ukazuje na neveselé dosud výsledky: zprvu stavěny byly domky v slohu »secesním«, »moderním«. Máme takových odstrašujících příkladů celé haldy. Kopírovaly se německé a zejména vídeňské »vzory«. Zatím nastala v Německu zdravá reakce. Rozumní architekti poznali, že takové ultramoderní výtvory nenajdou cestu k srdci širokého obecenstva. I sáhli k lidovému pravzoru a tvořili moderní domky dle starých typů vesnických. Zejména rozšířen je nyní v Německu typ s vysokou příkrou střechou, v níž umístěna jsou až dvě patra mansard. A hle, co vidíme, praví p. F. A.? Naši modernisté zase kopírují novou fázi německého vývoje a přenášejí k nám bezduše vysoké střechy německé ze švábských a jiných vesnic německých. Pan F. A. proto naprostá správně doporučuje, aby sice methoda byla napodobena, ale aby tvořeno bylo na základě českých typů vesnických. Doufáme s panem F. A., že se najde dosti českých architektů, kteří se nedají svésti opičáctvím a vytvoří nám rodinné domky sice moderní, ale duchem a pravzorem české! — K tomu nám přidává spolupracovník Českého Lidu: »Těší mne opravdu, kdykoliv zvídám, že v naší veřejnosti jeví se zájem pro českou architekturu, která by vybudována byla na krásných typech vesnických dřevěných staveb s jejich lomenicemi, pavlačemi, vížkami, podsíněmi atd. atd. Nebylo by možná v této příčině vyvolati nějakou soutěž? Máme vynikající architekty, pro-fessory na průmysl, školách a jiné odborníky a kdyby učiněn byl alespoň začátek, myslím že by přikladu bylo následováno šmahem.<

ředitel úřad. okres, výboru v Jičíně.    J. Liška

@NZ@Otázky a odpovědi.

Rychtářské právo. (JUDr. J. Knobloch)

Zvláštní pojednání o historii, významu, úpravě a symbolice práva rychtářského uveřejnil jsem ve Věstníku Král. České Spol. Nauk 1896, č. 8, str. 32, 2 tabule a 4 vyobrazení v textu. Srv. ze starší literatury o holi, palici jako odznaku soudcovském, svolavatelském a pod.: Dreyer J. Č. H., De usu genuino jur.


Předchozí   Následující