Předchozí 0091 Následující
str. 78

50. 1552. [Nejvyšší mincmistr Jan z Vítenče píše radám komory :] »Než jáť s úřadem vidúee to všecko vočitě při tom bývaje na svém stojím, že takové Esovo šmelcéře šmelcování jest zavedení hor« (A. G. List mezi akty týkajícími se dolů kutnohorských).

51. 1553. [Vavřinec kovář svědčí, že pergmistr Mrva mluvil,] »že jest takovú věc ukrotil a že by chtěli s múchy mnoho udělati. < (Registratura Příbramského řiditelství horního, Donnebaurova sbírka různých akt kutnohorských).

52. 1544. [Vrchní štejgéři Zikmund Práíek a Linhart Mládek podávají zprávu o šmeléři ve »štole«,] »o jeho netbalivosti, nebo ve všech věcech sobě náležitých chce hostem býti.« (A. K. Zprávy, M. 15).

53. 1542. [Nejvyšší mincmistr Albrecht z Gutnštejna mluvil k per-mistru dolu Osla a k hutmanu:] . . . »vody berte, neb nesluší hlavy opustiti pro oud* (A. K. Protokol, D. 17).

54. Dar a sváda. 1548 [11. června.] »Supova skrz rychtáře oznámila, že ji Sedláček za ten dar prosil a dral se s ní...« [Odloženo do 2 neděl]. — [23. července. Sedláček přiznává se, že ji bil] pro její jazyk nezbedný a její láni pravíc, že bych ji žádal za její dar . . . Dictum: .. . poněvadž si násilí neukázala, protož aby jeho při pokoji nechala .... (A. V. Protokol Kaňkovský, str. 7, 11 a 17).

55. 1548. [Dle zprávy Petra Lavičku řekla mu Machova žena:] »Bodaj pana staršího syna nevsadili, neb sou vybrali plívy a jádra nechali a vystrčili je jako vích na pivo a žádnýho s nimi neposlali.« [Dále prý řekla:] »Ale stál s nimi pan Petr Amcha, ta slíva, ješto já kdybych se na to dala, lépe bych sama mluvila.« (A. V. Protokol Kaňkovský, volný list vložený tam).

56. 1548. [Vávra Votýpka, trajvíř svědčí o smrtelném úrazu, který stihl jakéhosi Poláka při těžení trejbem :] . . . »nebožtík křikl, když měl spadnouti dolů: prems ! A praviti nemohl víc a po tý spadl doluov a letěl co Muk.€ (A. M. Svědomí I. str. 61—62).

57. Podávali lži, řeči. 1548. »Holý šmelíř vinil Mikuláše štajgýře, že ve mlýně s ním hrál a potom lži sme sobě podali . . .« (A. V, Protokol Kaňkovský, str. 18). — 1558. »A tak sobě řeči podali a jebali, a v to sem se sama vložila, aby mi nejebal mateře, že jest tak dobrá jako jeho.« (A. M. Svědomí II., str. 226). — Kolem r. 1554. »Podávali sobě řeči« (ibidem, str. 158).

58. Cibrykovati se (cibrykovati se ?), loudati se. 1539. [Svrchní štajgýři oznamují o dolu Roštrauchu,] »že se s vodami cibrykují.« (A. K. h. o. Zprávy, G. 16). [Několik neděl na to opakují nářek,] »že se s vodami cibrykuje, ač pacholkuov s to dílo bylo by dosti« (ibidem, G. 19). — 1540. [Svrchní štajgýři oznamují:] »I jest slušné k tomu Bártu přidržeti,, aby se s tú vodu necibrykoval, ale aby ji z hlubiny naskrze bral« (ibidem K. 8). —- 1509. »Za Šochem 2 perky, jeden cibrikovaný.« (A. V. Registr dolů Šválů a Nyklasů na Kaňku, dominica Dominus fortitudo). »Za Šochem greeovina cibrykovaná (ibidem, dorn. Omneš gentes). — Srovnej "v Kottově Slovníku heslo »čabrati (se)«, bryndati se; zdlouhavě jíti (díl


Předchozí   Následující