Předchozí 0106 Následující
str. 93
Emil Horský:

Tom. Novák z Račiněvsi u Řípu posílá r. 1863 K. J. Erbenovi příspěvky lidovědné.

Zásluhou bystrého znalce lidu našeho a horlivého sběratele lidového podání, p. prof. K. Rozuma v Roudnici byly zachráněny v Českém Lidu i pak v Zíbrtově sbírce »Veselé chvíle ze života lidu českého« popisy zajímavých obřadů, obchůzek s Brunou, s Perechtou, s Barborkami. Hlavně na Podřipsku podařilo se p. prof. Rozumoví sebrati zprávy podrobné i vyobrazení starobylých těchto obchůzek.

Bude zajímati, že již r. 1863 sbíral tyto zvyky a obřady spolupracovník K. J. Erbena, kaplan Tomáš Novák v Račiněvsi pod Řípem, a zaslal tyto popisy s listem, který otiskujeme zároveň s popisy:

Blahorodý Pane! Velectěný Příteli! Především vzkládaje Vašno-stem svou hlubokou úctu a vzkazuje své srdečné pozdravení, odesílám spolu některé hry a říkadla z okolí Řipského, jak jsem je ve škole mezi dětmi v druhé třídě byl nasbíral. Sem tam je něco nového, sem tam jen některá řádka, jinde opět některé slovo ... v celku ovšem nemá to celé velikou důležitost, avšak sběratele a srovnavatele takových her a říkadel zajímají časem ovšem i menší varianty a odrůdy — jen když něco zvláštního do sebe aspoň míti se zdají. Ovšem bývá to těžko, něco nového nalézti po takovém nevyčerpatelném sběrateli, jako Vašnosti račte býti.

Písně Vaše pokračují v tisku dosti rychle, již máte hotový i svazek 4tý a 5tý; smímli se opět hlásiti u Vašnosti o laskavé zaslání dvou sešitů těchto po tomto poslovi, byl bych nemálo povděčen. — Druhý výtisk, jejž jste mně ráčili nabízeti, navrhl jsem tehdáž pro seminářskou »českou« knihovnu a taky jsem tam první tehdáž sešit hned odevzdal; ostatní snad vybírá si u Vašnosti »letošní bibliothé-kář«, jehož jméno ovšem nevím. — Já sám odebírám druhý výtisk z knihkupectví, a těším se, až bude celé dílo hotové, že budu moci jej někomu v dar přinésti, jakož i starší Vaši třísvazkovou sbírku — čímž se písně ty nejlépe rozšíří.

Budeli mně možná zavítati letos do Prahy, neopomenu se zastaviti u Vás, abych ústně s Vámi pohovořiti mohl. Panu Peškovi, s nímž jsem se mile bavil o Řipské pouti, račte prosím laskavě sděliti mé přátelské poručení, jakož i pilnému p. Rankovi.

Můj pan farář Vašnostem vzkazuje svou úctu a své přátelské poručení. Tím se Vašnostem na všem dobře míti přeji a znamenám se Vašemu Blahoroií! s zvláštní úctou oddaný Tomáš Novák, kaplan.

V Račiněvsi pod Řípem 1. května 1863.


Předchozí   Následující