Předchozí 0108 Následující
str. 95

Dejmat prudce kouřiti; dojka, dojnice; dorůst, dorostl na něj, má s něho síly; drak, draci jsou dvojí: špuláci a štiky; drnčet, drnčí jako mlejn; durák, bandorovej durák, z rozmačkaných vařených bramborů s krupicí se udělá těsto a to se na plechu upeče.

Frfnit se v něčem piplati se v čem; frunt hojně; fuk krejcar, to je mně fuk jedno, lhostejno.

Gr, grejc, groš krejcar; gaňa facka.

Halda kupa, někdy se říká také holce halda. Hamonit se s kým o co, příti se: Taková panička a o grejcar se to s člověkem hamoní. Hažart děcko; bajdalák sedlák: Tak sedláci hajdaláci, pojedeme s vámi. Houlit se: zas už se tam houlej mraky. Hrochnout sebou zprudka se svaliti. Hrnce: voziti hrnce, ehrupati, jezditi čelem dítěti po čelíčku, po dveřích. Hulit statně kouřiti; hutař, huták polní hlídač.

Chlejst prudký lijavec. Ghlejstat: chlejstá se jako z konve. Chra-mosta neohrabaný člověk.

Janek zajíc; jednobylně pořád; jeřabatit se čepýřiti se.

Káča vlak, lokomotiva. Kačeny dělat házeti plochými kamínky po vodě. Každý odraz o hladinu se jmenuje kačena. Káčerek, vlasy mu dělaj káčerky, kudrnatí se. Kartit se kaziti se; kejklovat viklať; klac-muda dlouhý, neohrabanec; klichtat se chechtati se; kočka plesnivina; koráb suchá kůra; korotve brambory; krabice dělá krabice, natahuje moldánky; křup: Upeklo se to pěkně na křup. Krušec: Slaný jako krušec. Kvičerek, kvičerou, na kvičer, s kvičerkem večer. Kundrfóry odřezky starého masa, hadry.

Lajnout, líznout udeřiti. Lán kus: To je lán světa, to je tam daleko! Lebovat hýřiti, vesele žíti. Lebedit se usazovati, uvelebovati se kam. Lohnit hltavě píti; lomozit se s něčím, namáhavě něco dělati; lunt kousek, troška.

Mácnout udeřiti; maděra přihlouplý člověk; maškrtný vybíravý, choulostivý; maz bití: Šli do druhý vesnice a dostali tam mazu. Ma-chlat másti, plésti, zmachlaný zpletený. Mastit: bandory mastí kyselem a kyselo vařejkou (o lakomé hospodyni). Mecák zajíc; mlíčen kousek košilky děcku z kalhotek vyčnívající. Mrákot, mrákota: Je jako mrákota slabý. Mrva líný člověk, jenž práci rozdělá a nechá jí; kdo se piplá v jídle.

Nabankat namluviti někomu něco. Nabírat spěšně jíti, vysoko zpívati. Nadívejna rejžová, krupková; nadívejna litá: řídké těsto na plech vylité a upečené. Napucat se najísti se. Napěkat: Tomu voto napěká, chce to mermocí mít. Nekluda ten, kdo nic dobrého neudělá. Nemoc: pekařská nemoc, jídlo z rohlíků a jablek.

Obeknout se na někoho zhurta někomu odpověděti. Obruba: Gdo má lízanku, ať veme zástěru a vobrubou si protře oba koutky. Obřez-nice: chudí říkají, že zábijou vobřeznici. Ochomejtat se obcházeti kolem někoho a překážeti.

Pačmák veliká noha; pád: leží pádem; patlat, pastlovat něco něco dělati neuměle; peklice, petlice zámek, jenž se zadělává kolíčkem. Per-


Předchozí   Následující