Předchozí 0109 Následující
str. 96

nice mísa na tření máku. Po: Už jsem po (jídle). Počítat města, dáviti. Porá, porát, pořád, pořádem pořád. Postávat odpočívati si u práce. Předčírem, předčerejšky předevčírem. Přiškorknout se připáliti se. Proso: Dal se do prosa, prosil.

Rafika dlouhý člověk. Řebit se, řechtat se smáti se (potupně). Řejček, zejtřek pořejčku, ňařejček. Řimčák vrabec. Rousy dlouhé vlasy; rousnáč kdo má dlouhé vlasy. Rozčísnout: blesk rozčís-l strom. Rozjetý bujný, rozpustilý, drzý. Roztopáčnost prostopášnost.

Satonit se: Usatonil se, unavil se. Sedlák sedlé mléko. Shrknout: Něco se tam shrklo, stalo. Schlouba pýcha: V tej je schlouby. Sehlubný, kdo se rád chlubí. Skovánka skrýše; hráti si na skovánku. Sovek, sovka spodní cícha; spáslý ošumělý. Stezka, stežník cestička. Svěcená' Ani svěcená ti od toho nepomůže; kořalka.

Šatit, šidit: Ten ho pěkně ošatil. Škrampál, kdo při chůzi nohy vláčí. Škrpál stará obuv. Šmatera, komu všecko překáží, že o to brká. Šmukat, hráti na šmukanou hráti na zapykanou. Špičky loučky na roz-tápku. Špulák pulec, široký papírový drak. Šrůtka hádka. Štika papírový drak. Šťakel klacek, štiřit se zlobiti se s někým.

Tartas hluk. Tejčit se: Dycky se někdo proti němu vytejčí. — Tonda chléb: Pořád chodí na tondu.

Vymručet: vymručel by na jalový krávě tele. Vyškrabovat: že vzka-zuju pozdravovat, aby přišel vyškrabovat.

Zakřápanej umazaný, zabláeený. Zapalovat se o něco hájiti něco, zlobiti se o něco. Zelovka. zelňačka zelná polévka. Zkejsnout zemříti. Zvobroubiti projíti: Celý město zvobroubil. Zvorkafit zaopatřiti si.

Žejbrovat se jíti (potupně).

Mil. Radotinský:

Dopis hanáckého otce synovi študentovi z konce století XVIII.

Známo, jaké obliby došla hanáčtina, hanácká řeč, zpěv, obyčeje, kroje ve století XVIII. Proslulé hanácké opery provozovaly se s dějem ze života hanáckého a s hudbou i nápěvy rázu hanáckého na předních jevištích. I ve Vídni při dvorních merendách ve skupině přestrojených svatebčanů chodíval (podle úředních popisů z těchto zábav) pár hanáckých sedláků a selek. Viz Zíbrt, Jak se kdy v Čechách tancovalo, 1895. Český Lid uveřejnil již doklady slovesné i obrazové, jak se staraly kruhy odborné o mravy a kroje hanácké. Také Gallaš, jak nejnověji ukazuje Dr. Stan. Souček v důležitých svých studiích, šířil zálibu v hanáčtině.

Z podobného ovzduší vznikl strojený dopis, kterým napomíná otec Hanák svého syna, studenta v městě. Opisuji ze staré rukopisné knížky, v níž poznamenáno, že opisovatel čerpal z kalendáře, kterého?


Předchozí   Následující