Předchozí 0145 Následující
str. 132

Hrobní nápisy hřbitova Kuklenského.

Klidně dřímej v zemi lůně, synu milý, Ladný spánek kdež ovívá hrobku tvou; Ejhle! vše tu pro tě truchlí; vše, ach! Časně velmi uchvácen byls smrtí zlou, Krytě strvá matce navždy blahá záře, Anjel dokud stínem svým jí zastře tváře. (Synovi matka.)

Neželte mne, rodičové! soudružky mé mladosti! mně teď září jasní dnové bez bolu i mračnosti. Ve věčné tam stkvoucí záři u věčném jaru zůstávám, v jarním pak tam ve obleku vstříc vyjdu někdy vám,

Zhasl jsem jako svíce, není mne zde již více ; umíraje v Krista sem věřil, že kroky mé vždy on jen měřil, zanechaje pět dítek s matkou padlé v zármutek.

(Otec.)

Slunce zašlo — již nesvítí, -já uvadla jako kvítí; dítky sem zde zanechala, v krátkosti manžela opustila, Bohu sem se odevzdala. Mé milé — s vámi se loučím, v ruce Krista vás poroučím.

Kdožkoli jdeš v tuto dobu tu kolem našeho hrobu, modli se za naši duši, tak, jak na křesťana sluší; neb, když také někdy tebe povolá hlas Boží z nebe, poprosí i Boha jiný, aby ti odpustil viny.

Vzbuď ten prach, ó mocný Pane ! dej jim zase nové žití, a když vesmír k slávě vstane, nechť jim věčně sláva svítí!

Vám sem choti, dcero drahá, tento kámen postavil, bych vám žalostivým srdcem důkaz lásky zůstavil.

Bůh vás obě v jarém věku smrtí vyňal z rukou mých, by vám cnost a věrnost splácel, v nadehvězdných rájích svých. V blaženosti své tam za mne před trůnem se modlete, a když Pan i mne zavolá, naproti mi přijděte.

(Matka a dcera.)

Neslz více oko drahé, otec v tichém hrobě spí, očekává doby blahé, tu když svět své skutky zví; zbav jej, Pane, soudu zlého, dejž mu slávy ráje svého.

K želu všechněm to dobré srdce tuto dlouho pevná tma už kryje, skutkům včasným mu věčný Tvůrce ženich kříže čestný věnce vije. Drahá perlo, příteli každého, očekávej trouby hlasu blahého.

Zde tichounký rov tvé tělo kryje, zde ve lůně země spočíváš, ó bys viděl, žel jak krutý v prsou vyje choti tvé a dítek tobě věrných, a jak hořká slza oči jejich zalívá !

Dřímej, dívko, dřímej tiše v temném loži hrobky své, Bůh tě přijal do své říše, dal ti blaho nebeské.

Ach, zde naíe rozmilé dítky! spočívají jen vaše tělesné zbytky! O spěte libě, až se zase shledáme tam na věčnosti u Otce nebeského.

Bůh vás nám dal,

Bůh vás nám vzal,

ze světa ste musely časně,

v naších srdcích budete věčně.

Spěte sen libě v lůžku temném, až Pán kůrů anjelských přijda soudit v rouše leskném, přijme vás do počtu svých.


Předchozí   Následující