Předchozí 0155 Následující
str. 142

Rublů, statek a jiné nářadí. Mám na své osadě jednoho přítele, který by měl také děditi, však druzí mu nechtí známost dáti; pročež pohlednete do novin Pražských 4. neb 7. července 1834, tamť to má býti oznámeno. Jeli tomu tak aneb ne; aby věděl, jak se má říditi onen přítel, chce se Vaší Laskavosti poděkovati s Vaším Václavem nezměnitedlným.

Můj Váceslaviči! Máte-li při ruce v zásobě několik Vašeho vydání ruských spisků pro slečny p. Doubka, račtež je poslati po mé hospodyni a poznamenati, co každý stojí, na spisek podotknouti, ony mají dosti peněz, ať platějí. Prosily mne, abych je zaopatřil, mají býti snadné k přesazování, aby dostaly chuti skrze Vašeho starého přítele V. Krolmusa. Domácím se poroučena činím.

Milý Váceslave! Za slušno uznávám, abych Vaše slovutné jméno na tomto loňském certifikáte postavené měl. Prosím, aby Jste se mně laskavě naň podepsal, nebo při Museum jste vlastně hlava, počátek a konec atd. Potřebuji onen certifikát za přílohu, abych něco mohl na kopání starožitnin dostati z náboženského skladu. Ráčíte být dobře znám Excellenc p. hraběti Thunovi, kdyby jste mne odporučena učiniti ráčili v listu naň zaslaném; pro mne se to nehodí, abych se sám honosil. Váš přítel V. Krolmus. Pozdravte srdečně ode mne domácí všecky a buďte zdraví při této chumelenici. Veselé Velikonoce, budeme jezdit na saních atd.

Drahocenný Příteli! Vřele prosím Vaší milé Paní laskavou ochotnost, by ráčila mi k visitací školní na přiloženém listečku poznamenané věci koupiti, nebo k ní největší outočiště mám a doufám: žeť mi to neodepře. Přikládám 8 zlat. Jestli nebude dosti, rád odplatí Váš upřímný nezměnitedlný přítel Václav Zvíkovecký. Nevyšla čásť ještě Jungmann, slovníku? ani musejního časopisu 1. díl r. t.? ¦— Ku posilnění Vašemu posilám pecen chleba. Prosím račte mi to zapečetiti nebo této poslici nevěřím a druhá do Prahy nejde; protože mne již kolikráte podvedla.

Důstojný Příteli! Opět jsem nalezl v knihovně své pro naše národní Museum totiž: I. Pravidla dokonalosti atd. II. Antonína atd. peníz stříbrný. III. Vyobrazení Ruského Mikulky, jež jsem od důstojníka ruského na památku obdržel. Co jest v litteratůře dobrého ? Kdy mne- potěšíte s přítomností Vaší s Vaší chotí nejmilejší v Křesejně? Jak daleko jest pt. P. Pospíšil s modlící knihou ? Oznamte příležitě Vašemu věrnému a přímému Václavu Grolmusovi. Račte našeho horlivého Veledůstojného Velebného P. Vinařického pozdraviti, snad mu Miltner Slánský rukopis odeslal, neb jsem mu kousavě domluvil.

Nejmilejší Příteli! Vřele Vaši Laskavost na loži svém ještě v nesmírné slabosti odpočívající prosím, aby jste ráčili dnes 2 hod. odpoledne k pt. Důst. P. K. do domu Lindaurovi dojíti s tímto od slav. konsistoře mně podaným lístkem poukazujícím, aby mi ráčil laskavě z Religion-fondu 80 fl. C. M. (dřív nežli k instalaci do Oseku odjede) na rok 1842 a 1843 (k těmto 120 fl., jenž mi Administrator ročně podává) v mé nemoci vypomoci a k doplnění 200 fl. při' Guber. na Religionsfond poukázati ráčil; nebo mne 240 fl. e. v. od 12 února 1840 ročně vyměřili


Předchozí   Následující