Předchozí 0160 Následující
str. 147

snad kravských — vlasů, špendlíků,- jehel a kdož ví ještě z- čeho. Byl " jsem tehdy ještě malý chlapec a proto; hleděl, jsem na čáry z uctivé vzdále-nosti.; Ostatně nechtěl-se hrnečků nikdo dotknout — natož jejich obsah rozebírat. Čarovné hrnky se opatrně sebraly, na poli se rozdělal oheň, a čáry se spálily, aby moc jejich přestala.

Vzpomenul jsem si na onu událost, když jsem našel nedávno starou, švabachem psanou, čarodějnickou — vlastně protičarodějnickou knížku s názvem: Kravská knížka pro vopravení dobytka hovězího když mu uškozeno a dobrá pro každýho hospodáře. Proto myslím, že by to naše hospodyňky mohlo zajímat, dovědí-li se, jak si jejich báby a prabáby pomáhaly od čar. Neznámý pisatel podává vždy receptů několikero, může si tedy každá dle libosti vybrat. Především tedy hospodyně, kterých krávy ještě učarováno nemají, co mají honem udělat, aby jim nemohl zlý člověk uškodit.

Již tedy začneme: Aby měly tvy krávy svůj užitek, pokud dojí. Tato věc je tuze dobra všem hospodyním a potřebná, kerý hospodyně; chtějí, aby se jejich kravám nic nestalo. Aby si svy hrnce vod mlíka a vod smetany tím. věchtem, kerím svy nádoby meje a ve zdrzeže aby je taky nemyla, než aby si pokaždý utrhla pálivejch kopřiv a z nich aby si věchet udělala a sví hrnce vod mlíka a vod smetáni myla a na hnůj aby ten věchet neházela, než aby ho pokaždý spálila, nebo to mají dobrý napomenutí už proto, dyby zlej člověk ten věchet dostal, tak by von ti tvůj užitek vodňal, tak kerá hospodyně to bude dělat, tak ta vod svejch krav stejnej užitek brát. bude.

Anebo: Vem klokoček a vlčný lejko, to dvoje utluč, pak vem spor-žeček a smetaník turánek a mateřídoušku a dej to všecko do hromady a vař a tu vodu často přilejvej kravám do nápoje, dyž ti ta voda vyjde, vař to zas a to po třikrát vař, pak vem mořskou cibuly a rozkroj vej-pulky a pověs ji do chlíva nade dveře na provaz a vykuřuj často chlív mírou a kadidlem a čertovým lejnem. Anebo: Kdiž chceš dobytek užívati, nedej kočce ani psovi na novou neděli nádobu lízati, nibrž to sama vo-pláchni a s tím tvi krávy vomej a co ti zbide, to vylej do točnice, kde se vrata točej, tak svim kravám pomůžeš, že budeš dojit mlíka hojnost.

Aby ti tvejm kravám překaženo nebylo. Vem to vosrdíčko vod krtice a vod praví nohy pazaurki a dávej to kravám neb jalovicím jist a to často a tak se neboj žádnýho čarodějníka anebo čarodějnice, že ti tvejm kravám uškodí.

Anebo: Aby ti tvejm kravám zlej člověk nemoh kazit užitek, Tem třikrálovy vody a soli a křídy a routy a tři žloutky z vejcete a trochu bílý mouky a zadělej to do ty vody všecko a upec to na suchým rendlíku a dávej po kousku kravám na noc na novou neděli a na novej outerek a na novej čtvrtek a vostatní ulož, až zas bude na nově a dávej to zas na ty novy dni na noc a tak se neboj, že by ti kdo tvýmu dobytku uškodit nebo překážet moh.

Anebo taki přitom můžeš dělat každi rok, jak se ti zde předpovídá, abis z těch necek, co se doma na koláče zadělává, to též co na ,nich


Předchozí   Následující