Předchozí 0161 Následující
str. 148

zbide před Božím hodem to polil, abi se to vodmočilo a potom to dej tvim kravám vypit, nemůže jim žádnej uškodit.

Vypros ze třech mlejnu mouky a udělej jim placku a dávej ji kravám po kousku na novou neděli a novej outerek a novej čtvrtek.

Z těchto receptů je vidět, jak snadno se panímámy mohly pojistit, aby jim čarodějnice škodit nemohly.

Teď ale zas recepty, jak si hospodyně pomoci má, má-li již učarováno. Ale přece ještě jeden recept proti učarování — který byeh byl málem přehlédl — pro jeho zajímavost.

Item. Proti udělání dobře jest potřebovati z hrušky mladé jetve, z těch udělej vjeneček, at v něm chodí věrná panna na den svatýho Jakuba vel-kýho celej den a potom dej ten vjeneček krávě sníst, nemůže jim žádnej uškodit.

Kdyby ti zlej člověk vzal užitek pryč, tak si pomoz tak: Podoj tvy krávy a mlíko přeceď a mlíčen viper a vem tu vodu a vem kůl a di s tim pod bez a tim kolem vytluc díru pod tím bezem a do tej díry tu naplivej a tu vodu na to vlej a dej na to kámen a zakopej to, aby žádnej na to netrefil, tak ten člověk nebude moct svůj užitek potřebovat, tak ten člověk si bude naříkat, tak se pozná a přijde k tobě a bude tě prosit, abys mu navrátil jeho užitek, tak ho poznáš a můžeš mu popustit nebo ne.

Anebo: Kdibi někdo tvejm kravám užitek užival anebo čaroval, tak učiň takto: kdiž krávu podojíš, tak asi za hodinu di ji dojit zas a vobrať dížku dnem nahoru a vem dva dlouhi nože a polož je na to dno křížem a na to doj to mlíko a co ho nadojíš, dej ho do novýho hrnku a dej na to novou pokličku a vod ty krávy chiť drobet moče a drobet kvasnic a za dvě kresle černich špendlíku a devět kousku skla a devět šípkovejch trnu a to všechno do toho hrnku dej a to mlíko a dobře ten hrnek okolo pokličky zamaž a postav to do horki pece a jak se to zahřeje, tak ten človjek dostane tvrdost svýho života a pícháni a zastaví se všecko v něm, tak on nebude moct bolesti vydržet, tak on k tobě přide a o něco tě bude prosit, ti mu ale nic nepučuj, neb on by si zas pomoh, ale esli mu to chceš udělat a vodpustit, tak to vem z tej pece a dones to někam do potoka a tam to roztlne a tak mu k jeho zdraví zas dopomfižeš.

Krávě když ti někdo uškodí, vem 9 zdojku a dej je do novýho hrníčka a dobře zamaž a když to uděláš, zakopej to i s hrnkem krávě před přední nohy.

Tři zdojky udělat na křiž podojit a do skleničky dát a udělat si lohovej kolíček krátkej jak nebozíz tlustej vodenkem, jak dřevo roste ven třema raný zarazit do vosyky proti slunci vejchodu douru šrekou udělat a to tam nalejt, pak po tři dny žádnýmu nepučit nic.

Item. Kdybys myslel že máš uškozíno a nemoh stloukat, vem ná-plavu na vodě a neber ho do holý ruky a tři vršky z jasanu a vaření, co máš v domě všeho, hrách a jáhly a kroupy a uvař to všechno a vypař si tim másnici a vylej to na smetiště.

Poněvadž čarodějnice mohla uškodit i tím, když jen dobytek zhlédla, poučuje hospodyně, jak si mají počínat, když pouští poprvé z jara do-


Předchozí   Následující