Předchozí 0162 Následující
str. 149

bytek na pastvu. Když máš tvy krávy poprvé do stáda hnát, vem neřád do střepu a tím neřádem namaž kravám nohy a žeň je s Pánem Bohem do stáda a když ti domu přidou, nepouštěj je do chlíva, ale podoj jednu krávu na dvoře na zem a to mlíko na ty zemi vyšlohej všecko jednoročním prutem šípkovím, když to uděláš, tak teprve pust tvy krávy do chlíva, tak ti nebude moct žádnej uškodit.

Ku konci také ještě recept: Když si chceš prvničku spravit, tak ty si ji takto sprav: kup za tři grešle všeho koření a kousek paškálu a dej jí to do nápoje při votelení a kousek paškálu ji zavrtej do praviho rohu, tak se neboj žádnýho zlýho člověka, že by ti ji zkazil.

Anebo: Vem vocel a dej ho posvětit, pak ho jalovici zavrtej do rohu a pak vem tři sazeničky turánku, ale musí bejt trhanej v těch místech, kde slepice nepřidou anebo kady s umrlým tělem nechodějí. Toho turánku vem, jak pravím, tři sazeničky a rozemni je a vem kousek nepo-přebovanýho plátna, v něj ten turánek zavaž a zavaž ji to do vocasu, aby to neztratila a máš ji napravenou.

@NZ@Otázky a odpovědi.

Dětské zábavy z Pošumaví.

Dětství své zažil jsem v poněmčené obci Horšově, nedaleko Domažlic. Her, jimiž jsme se jako děti tam bavili, nepoznal jsem později nikde jinde, zejména ne na Jičínsku a mám za to, že jsou to zábavy pošumavské. Podávám popis vodníka se žádostí, aby »G. L.« bylo oznámeno, jsou-li zábavy tyto známy také v jiných našich krajích, čili nic. Vodníky (vodní panáčky) jsme vyrobili z dřevěného kolíku, nebo kořene; konec jeden vyzdoben byl hlavičkou, ozdoben růžky neb dlouhým pérem, a opatřen hůlkami po spůsobu vztýčených rukou a ke konci druhému přivěšen byl kámen tak veliký, aby kolík neponořil se úplně do vody, ale aby držel se v poloze kolmé z vody vztýčen. Vodníky tak upravené pouštěli jsme po vodě; když vlny je otáčely a je rozhoupaly, mívali jsme veselou kratochvíli.    Jos. Liška.

Kopřivy vařivo a salát.

(Marie Himlová). Žádný žert, sázku byste prohrála. Staří skutečně kopřivy jídali a nejen do velikonoční se-kanice. Jídali kopřivy, věříce, že mladé kopřivy poskytují výborné vařivo, připravené jako špenát, že mnohem jej chutí převyšují a také že jsou zdravější nad mnohé jiné zeleniny, tak sice, že je i nejznamenitější lékařové zdravým i nemocným radili. Syrové jídali jako salát s touž přípravou, a mladé výhonky, stonky z jara vařili, mastili a strojili jako chřest, čili hromové koření.    Č. Zíbrt

Hádce, hádčí

vždy značí arbitři: »neb jsú nám naše hádčí tak vyřkli, abychom sobě toho, doniž jsme živi, nikdy ničím zlým nezpomí-nali. — Item ten základ propadl, že hádcích nedržel vyrčení« 1411. Půh. Bočkův záznam. (Erbenova pozůstalost.)


Předchozí   Následující