Předchozí 0165 Následující
str. 152

Směs.

Husy Martinské.

V neděli po sv. Martině sejdou se v okolí Slaného hospodáři na rychtě neb v hospodě, a jedí zde společně Martinské husy (3 neb 4), kteréž hospodyně k cíli tomu sem daly. Z prsní kosti snědené husy soudí se pak, jaká bude zima: je-li kost příliš modrá, bude zima tahá, naopak levná; je-li kost zpředu zamodralá a vzadu bílá, bude zima s počátku tuhá, později uleví a naopak. Při té příležitosti sypají také slouhům, totiž vyplácejí je společně podle poměru hospodářství, a podržují, aneb propouštějí a najímají na budoucí rok jiného.

    K. Macháček.

Krempera chodí v Domašlickn

po Lucii za týden, nosí necky hřebíky pobité a v ruce kladivo. Jak někam vejde, hned necky položí, začne kladivem bušit a ptá se, kde že jsou ty neposlušné děti, že jim nožky oková, neb že jim cvoček zatluče. Srv. Železná bába. (Štěpnice 1857, str. 78.)

Sv. Mikuláš

jakožto patron vody, kostelík u přístavu Benátského. (Viz Harant, Putování po sv. zemi, I. 84.)

Věštba na sv. Ondřeje.

U večer před sv. Ondřejem, dávají si děvčata, kladouce se spát, pod hlavu malé ceduličky ; na každé pak z nich jest napsáno jméno hocha toho, na kterého si děvče myslí, a ceduliček tolik, kolik hochů. V noci když se probudí, sáhne pod hlavu a hledá některou cedulku ; kterou najde, toho hocha dostane. — Srv. Zíbrt, Den se krátí, noc se dlouží. (Veselé chvíle v životě lidu českého. 1910.)

Milostná věštba na sv. Ondřeje.

Ten den se postívají svobodní lidé, aby se jim v noci zdálo, koho dostanou. Tak si také řekly dvě děvečky, že se budou spolu postiti. A aby je žádný k jídlu neměl aneb se jim neposmíval, vyšly sobě hned časně ráno do lesa pro stlaní. Po obědě pak, když přišly domu, a volali je k obědu, vymlouvaly se,] že se jim nechce jísti, až prý zase přijdou. Avšak nevrátily se až v noci. Když pak ulehly a usnuly, zdálo se té jedné, že vidí dlouhou ves a po ní šel mužský vysoké postavy, v modrém sedlském kabátu. Ta druhá pak viděla máry a na nich rakev přikrytou příkrovem. I vyplnilo se jim to oběma. Ta prvá dostala ještě toho roku toho samého sedláka v modrém kabátě, kterého viděla ve snu ; ta druhá ale do roka umřela. Tak i jedna kupcová v Praze, jež měla dva mílí, postila se, aby viděla, kterého z nich dostane. I spatřila toho jednoho ve snu tak dobře, že viděla i tu černou prouhu, kterouž mu šátek na krku způsobil. Nedlouho na to viděla jej v kostele, an právě ten šátek na krku a tu prouhu od puštěné harvy měl; a v krátkém čase na to klečela s ním před oltářem.

    K. Amerling.

Třásti plotem na sv. Ondřeje.

Ve Frýdlandě třesou děvčata plotem tu noc před sv. Ondřejem. Ozve-li se pes, dobré znamení: z té strany milý přijde ; ozve-li se husa, znamení zlé.


Předchozí   Následující