Předchozí 0179 Následující
str. 66

gung der Catholiken, von der Pflasterung der Strassen etc., da sind sie gleichfalls stille). Lokalista píše, že blouznivců 7 ubylo. Musí se s nimi přátelsky jednati a musí býti hleděno, by se přesvědčili, že všechny snahy vůči nim mají jen na zřeteli jejich pravé dobro. O víře bylo kázáno ve svátky Zjevení Páně, neděli velikonoční, prvou neděli po velkonoeích, na Nanebevstoupení Páně. Žádný blouznivec nepřišel žádat o poučení ve víře. »Katoličtí« blouznivci byli napomínáni k návštěvě kostela loka-listou i úřady bezvýsledně. Pochybno jest, navštěvovali-li evangeličtí (»hel-vetští«) blouznivci evangelický kostel. V lokalii jenšovické bylo roku 1836 jediné dítě školou povinné z blouznivecké rodiny (Josef, syn Jana Kurze z 6. 13. z Poděčel), chodilo do školy ve Lhotě velmi pilně, avšak, poněvadž jest žádoucno, by bylo více pod duchovním dozorem a mělo více příležitosti k náboženskému cvičení, než jest to na filiální škole možno, opětuje lokalista svoje mínění z loňské zprávy, by dítě toto bylo posíláno buď do lokální školy jenšovické nebo do farní školy chroustovické. Žák tento chodil se svou matkou, dobrou katoličkou, do kostela a teprv roku 1836 stal se schopným k přijímání svátostí. Do pokračovacího vyučování nebylo dětí z rodin blouznivců. Dětem »katolického blouznivce« Josefa Třasáka z č. 26. z Mentour, jež by rády kostel navštěvovaly, bránili v tom jejich rodiče, zvláště matka, pročež na podnět lokalisty ředitelský úřad chroustovický napomenul přísně rodiče, by posílali děti do kostela, avšak bezvýsledně, a ač opětně byli tito rodiče předvoláni na úřad chroustovický, dále neposlouchají jeho příkazu. Nebylo roku 1836 pozorováno, že by blouznivci v lokalii jenšovické protizákonně jednali.

Dne 25. ledna 1837 č. 23. vydal lokalista jenšovický Janu Třasá-kovi, sedláku z Mentouru č. 26, vysvědčení, že týž setrval při svém úmyslu, přistoupiti k akatolickému vyznání náboženskému, a téhož dne psal v této věci (č. 24) ředitelskému úřadu chroustovickému, by tento zaslal jemu (lokalistovi) vidimovaný opis ohlašovacího lístku pro konsistoř. Zprávu 9. února 1837 č. 34 podal lokalista o tom konsistoři královéhradecké i zaslal tento opis ohlašovacího lístku, jemu teprv 8. února došlý.

Štěpán Dvořák:

Perechty, klibny a Tři krále v okolí Milevska.

(Se 2 vyobrazeními.)

Perechty v Milevsku. Před Třemi králi chodí Perechty. Napřed jde pacholek, oblečený dle starého selského kroje: kožené kalhoty, kožich, na hlavě chlupatou čepici se štítkem (kšiltem), jak nosívali za starých dob sedláci, a v ruce bič. Za ním jde kobyla bílá, která má udělanou hlavu ze sena a prostěradla, dvěma prostěradly je přikrytá a má na sobě bílou sukni. Pacholek ji za uzdu přivede do světnice a řekne: »Dej Pán Bůh dobrý večer! Pantáto, nekoupil byste valacha? Vedu ho až z Hustopeče z trhu.« Hospodář praví: »A jaký je ten valach?« Na to vejdou dovnitř,


Předchozí   Následující