Předchozí 0182 Následující
str. 169

kobylu vodí. Má na hlavě červenou vojenskou čepici, modrý kabát, na něm dvěma řadami knoflíky, červené kalhoty a vysoké boty. — Jeden sedí na kobyle a je také přistrojen za vojáka. Má na hlavě také červenou vojenskou čepici, modrý kabát, ale na něm knoflíky čtyřmi řadami, červené kalhoty a vysoké boty, na nichž má ostrahy. V Sepekově nevodí Perechta s sebou žádné kozy, a nemají při tom také žádné děvečky. Když přijdou za dveře, vejde ten voják, co vodí kobylu, do světnice a řekne: »Pane hospodáři, máte-li tady místo pro mého pána a jeho koně?« Když hospodář řekn.\ že ano, voják skočí ke kobyle a praví:


Tří králové ze Sepekova u Milevska. Fotografoval Štřpán Dvořák.

»Tak pojď, vraný!« Kobyla vesele zařehtá a jde do světnice. Voják, co sedí na kobyle, někdy uctivě, někdy přísně hovoří k domácím podle toho, u koho je to a co tam dělají. Vidí-li na př., že někdo ve světnici plete košťata, třeba řekne: »Poněvadž pletete košťata, budete zavřen 40 dní v hostinci u pana J. V., hostinského v S .'...« Když přijeli do stavení obecního strážníka, který so jmenuje Železný, jezdec pravil: »Za velikou čest si pokládám, že máme v Sepekově železného strážníka, což se nám ještě nikdy nestalo.« Tak něco ti každého řekne: něco jinéhou krejčího, něco jiného u obuvníka a p. (Pavlík, Sept kov.)

Klibny v Pechově Lhotě. Když přijdou do dvora, tlukou na okna a volají: »Pantáto, prosím vás, dovolte nám provést našeho šimlíka.«


Předchozí   Následující