Předchozí 0220 Následující
str. 207

4. Ženská si naříká, jak svobodná, polom tuplované, která se vdá, myslí, když má muže, že má všecko, špína na ní visí, v rukách děctvo. Musí víc pracovat, muži posluhovat, čistit a prát. I málo spát, musí v noci stávat, pít dávat, kolíbat. Co z toho má, která se vdá?

5. To mě u mé ženy nejvíc mrzí, střevíce prodala, bosá chodí, sukni má v hospodě zastavenou, košili neprala, co je se mnou. To je hospodině, kde co je propije. Potom krade, všecko bere, slepice a husy na prodej yždy nosí za kořalku to prodaje.

'6. Nezen se bratříčku, to ti radím, poslechni rady mé, co ti povím: já sem se oženil, jest mi těžce, raděj bych se viděl v Americe. Ty zdejší pannenky jsou falešný všecky, pěkně chodit a dobře jíst. Pěkně si cho-dějí a mužských šidějí, o lásku je připravují.

7. Těm zdejším děvčátkám kvinde dávám, rač do Ameriky se podívám. Najdu si panenku v Americe, ta bude milovat převelice. Tam se •oženiti a s ní dobře žíti, víno píti, maso jísti, tam budu dělati s mou ženou, s dětmi a až do smrti věk tráviti. Konec.

II.

Nová píseň o Americe. {Dřevoryt: Lokomotiva). V Olomouci 1856. Vytištěna a k dostání u Antonína Halausky.

Zpívá se jako: Rád bych se oženil, jde mě to těžce.

@BASv

1. Poslyšte lidicky směšné spívání, jak se mají páni Amerikáni,

v samé regraci žijou štveráci, neb jim z nebe padá, co hrdlo ráčí.

2. Mnozí jsou vrtkaví, netrpěliví,

že tady mají tak špatně být živí, mají sto chuti do Ameriky,' tam že pré na stromách rostou

knedlíky.

~3. Pod terna stromama másla rybníky, muže si tam máčet každý knedlíky, váznou-li v krku, na sta štáflíku, mají přej zřízených tuším z perníku.

i. Prasata tam rostou zrovna pečeny, lítají do huby ptáci pečeny, buchty, koláče, samo se peče, káva jím po žlápkách do huby teče.

3. Amerikán jen jak otevře hubu, hojnost má hnedky pečených

holubů,

mají pré páni Amerikáni, zřízenou mašinu na polikání.

•o. Všecko tou maäinou dělají, jedí, co jest to pracovat, hrubě nevědí, tak se tam mají lepší než v ráji, bezmála tak jako v nebi na kraji.

7. Se samých klobásů dělají ploty, zásoba tvarůžku zahání psoty, samá rekrace je v Americe, muzikanti hrajou na itrnice.

8. Amerika jest vlast velmi schválená, jen že je příliš od nás vzdálená, kýž aspoň v Praze, tak by po dráze, do ni se podívat nepřišlo draze.

9. Tak bychom tam zašli na posvícení, jestli je tomu, tak myslím, že není, je jen to planá myšlenka sama, jen tak pro zasmání a špás vydaná.

10. Amerikán nesmí být lenošivý,

tak jsou tam od práce jako zde živí, kdo dělat nechce, necht je to, kde

chce, darmo se nenají ani v Americe.

11. Amerika je vlast velmi vznešená, jen není národem tak obsazená, jako jsou jiný mnohé krajiny, kdo tam chce dobejvat ti pustatiny.

12. Muže tam nakoupit kolik chce akrů, možná že výpusti par pitlů sakrů, v té Americe, při své motice, když ho budou bolet záda i ruce.

Konec.

@


Předchozí   Následující