Předchozí 0237 Následující
str. 224

tak i od lidu J. M. G. nanejvýš ruinirováni a s žádné kontribucí býti nemohou: však nicméně, aby Pánu Bohu, J. M. G. i všemu světu to známé bylo, že jak předešlých časův vždycky svými hrdly a statky

1 vším jměním svým J. M. C. jsou všelijakou poddanou věrnost a poslušnost prokazovali, i nyní ještě k této největší nevyhnuledlné potřebě nade všecku možnost svou, vezmouce sobě i chudým lidem poddaným svým téměř již ten poslední kus chleba od huby, k spomožení J. M. C. i samým sobě a pro dokázání k J. M. C., králi a pánu nejmilostivějšímu své stálé a skutečné poddané věrnosti jsou se též ze všech čtyř stavův přítomní obyvatelé o níže psanou pomoc snesli.

Totiž aby v těch krajích, v kterýchž do konce skažení a zahubení nejsou, jeden každý poddaný usedlý každého měsíce žita 1 strych, pšenice 1 věrtel, ovsa 1 strych, masa 16 liber váhy pražské, nebo pro nedostatek dobytka za každou libru po 2 krejcaříeh odevzdati povinen byl. Místo pšenice za každý strych sud piva bílého, čtyřvěderního může odvésti, nebo za každý strych pšenice po 5 věrtelích žita, nebo za 2 strychy ovsa 1 strych žita. Pražané a jiná města, každý usedlý z domu svého: Žita 2 strychy, 2 věrtele, 2x/2 čtvrtce; pšenice 2 věrtele, 21/a Čtvrtce; ovsa 2 strychy, 2 věrtele, 21/s čtvrtce; masa 421/2 libry. Každý farář nebo kollator fary: žita 3 věrtele, 2 čtvrtce; pšenice 3 čtvrtce, 3 mírky; ovsa 3 věrtele, 2 čtvrtce; masa M1^ libry. Kupci a handléři: žita 13 strychů,

2 věrtele; pšenice 3 strychy, 1 věrtel, 2 čtvrtce; ovsa 13 strychů, 2 věrtele; masa 216 liber. Svobodníci, nápravníci, dědiníci, svobodní rychtářové, robotní manové karlštejnští a křivoklátští: žita 6 strychů; pšenice 1 strych, 2 věrtele ; ovsa 6 strychů ; masa 96 liber. Mistr ovčák : žita 1 strych, 2 věrtele, 1 mírka; pšenice 1 věrtel, 1 mírka; ovsa 1 strych, 1 mírka: masa 211/2 libry. Pacholek ovčácký: žita 2 věrtele, 2 čtvrtce; pšenice 2 čtvrtce, 'A mírky ; ovsa 2 věrtele, 2 čtvrtce, masa 8 liber a 3/i libry. Židé všichni nezastírajíce se žádným obdarováním: žita 14,000 strychů: pšenice 3500 strychů; ovsa 14,000 strychů; masa 186,600 liber. Obyvatelé kraje loketského dvojnásobně tolik co poddaní v jiných krajích, z každého dvoru: žita 2 strychy ; pšenice 2 věrtele; ovsa 2 strychy ; masa 32 libry.

Obyvatele kraje chebského má generál komisař přidržeti, aby rovné břemeno v odvozování kontribucí nésti pomáhali. Poněvadž v tyto -nynější přetěžké časy veliký a znamenitý počet lidí poddaných se nachází, kteříž do gruntu zahubeni jsou, totiž dvory a obydlí jich že zbořené, spálené a tak spustlé mají, rolí anebo dědin svých že jsou málo aneb dokonce nic neosili, pryč bezelstně zběhli aneb zůstávajíce při gruntu dokonce nic nemají, na kteréž nic nemající také se nic ukládati, ani vrchnost za ně žádných kontribucí a berní dávati nemůže. (Z bibliotheky Musea království Českého).


Předchozí   Následující