Předchozí 0287 Následující
str. 274

přednášeje přednésti majíce, a zadržuje zadržeti majíce, osvědčuje se vážně proti všem téhož obžalovaného I. námitkám aneb ouskokům as tou za-; drženou sobě mocí předkládá proti témuž obžalovanému I. Akcii následujícím způsobem:

Kterak předepsaný I, již od třetího roku nevěda, jakovým ďábelským duchem povzbuzený a nadchnutý byv, neostýchaje sé a zavrhna jak přikázání1 Božské, tak též i zemského práva zákazi a pokuty, zbojnickým vůdcem stana se, a tovaryšů svých rovně zbojníků k sobě přitovaryšiv, v okolních slavných Stolicech, totižto v Trenčanské, Nitranské, Turčanské, Liptovské, Oravské a v jiných, ano i v Slézku po horách a le-iích, ano i na svobodných cestách královských a na vodách zbojnickým a loupežnickým způsobem, dobrým a statečným lidem, jako kupeckým, tak též i jiným pocestným zastávat a mnohých takových spravedlivých ludí zbíjat a ze vseckého zberat, ano i ranit a mordovat, ba co více v některých městečkách a dědinách, s takovými tovaryšmi zbojnickými, i ve dne statečných ludí oberat neostýchal se, jakožto jmenovitě též okolo Fačkova, připadnuv na jednoho pan Farára a jeho zbíjat chtěje, když se jemu tenže pan Farář bránil, jeho smrtelně ranil, tak že z takové raný umřít musel. O kterýchžto jeho bezbožných a zbojnických skutkoch, mnohé listy a žaloby před slavným právem, proukazané, na které se advokát A. odvolává, obšírněji dosvědčí. A poněvadž zemské zákony mnohé a obzvláště roku 1625 artykul 13.-tý, opět roku 1655 artykul 26.-tý, item paragr. I. Tripartit, tit. 15.-tý přísně zakazují takové zločinstvo, a kteříby se bezbožně takových skutků dopustili, to přikazují; aby ti i takoví zbojníci a lotrové na hrdle přísně byli trestáni, jmenovitě pak podobní vyznačení zbojníci kolem, kolesom, aneb hákoin trestáni byli, a to na příklad jiných zločincův, aby se takového zloéinstva vystříhali.

Po čemž takto předneseném advokát A. odvolává se na výpovědi a přísnost na plac přivedených zákonů krajinských, a žádá, aby tentýž obžalovaný I. hrdelně potrestaný a svým způsobem a pořádkem odpra-vený byl. Aby však podobným zbojstvím přítrž se učinila a zlému tomuto v cestu se vkročilo, následovně jeho spoluoučastníci, tovaryši a pomocníci i ukryvači na jevo vyšli, prvé nežliby zaslouženou pokutu snesl, ať jest k vyjevení podobných spoluoučastníků pomocníků a ukryvačů skrz máčení přinucen, mučírni odevzdán i poddán.

Pro opatrného Jiřího Jánošíka, jakožto jináčej obžalovaného I. výborný pán Baltazar Palugyay, s dovolením a poručením SI. majistratu i osobní téhož obžalovaného I. přítomností, akcii proti sobě předloženou, v ohledu navržené vraždy, cele zapírá, což spolu i s přísahou hotov jest potvrditi. Co se pak jiných žalob dotýká, oznamuje, že když tentýž obžalovaný I. od zlomiselných Ruruců do SI. Trenčanské Stolice dědiny Tarchové, v níž zůstávat měl, se navrátil, tu pak u svého bratra se zdržoval, po některém času i do vojska jeho císařsko-královské majestátnosti vstoupil, a jakožto voják v zámku Bičenském ležel, kdež tehdáž zločinec Tomáš Uhorčík řečený v žaláři byl, jemuž tentýž obžalovaný I. mnoha dobrodiní prokázal. Potom pak předjmenovaný I. skrz rodičů jeho z vo-


Předchozí   Následující